Ümit Özdağ şok eden rakamı açıkladı

Radikal örgütlere katılımlarla ilgili araştırma yapan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Özdağ, ilginç bilgiler verdi: Türkiye’den Suriye’ye 12 bin kişi gitti. Çoğunlukla IŞİD ve El Nusra’ya katıldılar.

Ümit Özdağ şok eden rakamı açıkladı

Milliyetçi söylemleriyle tanınan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Türkiye’den Suriye’ye giden, IŞİD ve El Nusra’ya katılan 12 bin kişinin bulunduğunu söyledi. Gidenlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu belirten Özdağ, bunların bir kısmının tek gittiğini, bir kısmının ise ailesini de yanında götürdüğünü belirtti.

Katılımların sadece Türkiye’den olmadığına da dikkat çeken Özdağ, “Örneğin Kazakistan’ın kuzeyinden 400 kişilik bir aile gidip Rakka’ya yerleşmiş, bazıları ailecek gidiyorlar” dedi. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, radikal terör örgütlerine yönelik katılımlarla ilgili çalışma yürütüyor. Söz konusu çalışmayla ilgili araştırmalar tamamlanınca ortaya çıkacak olan rapor kamuoyuna açıklanacak. Ümit Özdağ, başkanı olduğu enstütüdeki çalışmayla ilgili ortaya çıkan bilgileri Taraf Gazetesi'ne anlattı.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in büyükelçiler konferansında söylediği, “Türkiye sınırından Suriye’ye geçmek isteyen 100 bin kişiyi önledik. Bunun yedi binden fazlası yabancı savaşçıydı” sözüne atıfta bulunan Özdağ, “Bunun anlamı 93 bin tanesi Türk demektir”dedi.

AİLELERİYLE GİTTİLER

Aileleriyle birlikte sayıları 12 bini bulan Türkün ağırlıklı olarak Suriye’ye gittiğini sadece IŞİD’e değil daha çok El Nusra’ya katıldıklarını belirten Özdağ, enstitü olarak bir araştırma yaptıklarını, konuya ilişkin yakında bir rapor yayınlayarak, gidenlerin ekonomik ve sosyal durumları ve bölgelere ilişkin verilere de yer vereceklerini söyledi. 

TABAN TARTIŞMASI VAR

İsmail Hakkı Pekin’in araştırmasında yüzde altı gibi bir tabandan bahsettiğini bunun da 4 milyon gibi ciddi bir rakama karşılık geldiğini söyleyen Ümit Özdağ, “Ben mesela böyle bir tabanı söylemiyorum. Çünkü büyük bir rakam”diye konuştu.

TARAF
<< Önceki Haber Ümit Özdağ şok eden rakamı açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER