George Washington Universitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Dr. David Shinn, yakın zamanda yardım toplama yetkisi iptal edilen Kimse Yok Mu’ya yapılanların Türkiye’nin dünyadaki imajına zarar vereceğini söyledi.
'YARDIMLARIN SONA ERMESİ HAYAL KIRIKLIĞINA YOL AÇAR'
Hükümetin Kimse Yok Mu’yu kapatma girişiminin Afrika gibi bölgelere yanlış mesajlar gönderilmesine neden olacağına dikkat çeken Shinn, “Afrika ülkelerinin Türkiye’nin iç siyaseti ile pek ilgilendiği söylenemez. Yardımlar hangi kaynaktan gelirse gelsin bunu hoş karşılarlar ve Kimse Yok Mu’nun yardım faaliyetlerinin sona ermesi hayal kırıklığına yol açar.” diye konuştu.
Başkent Washington’da Afrika’yı en iyi bilen diplomatlardan biri olarak gösterilen Prof. Dr. David Shinn, Kimse Yok Mu’nun Afrika’daki faaliyetleri ve kapatılmasının bölgede nasıl karşılanacağına ilişkin Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorularını cevaplandırdı.
'KİMSE YOK MU, AFRİKA’DA BİR TÜRK KURULUŞU OLARAK BİLİNİYOR'
Kimse Yok Mu’nun, Afrika’da bir Hizmet Hareketi kuruluşu değil; Türk yardım programı olarak bilindiğini dile getiren Shinn, “Afrika’da araştırmalarımı yaparken bölgedeki insanlar ve oradaki Hizmet’e bağlı kurumlarda çalışanların Kimse Yok Mu hakkında yaptıkları yorumlar hep olumluydu. Kimse Yok Mu’nun faaliyetleri Türkiye’nin iyi bir imaj kazanmasına yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.
'KİMSE YOK MU'NUN FAALİYETLERİNİN %68'İ AFRİKA'YA GİTTİ'
Son iki yıldır Kimse Yok Mu’nun Afrika’daki aktivitelerini araştırma fırsatı bulduğunu anlatan Shinn, “Kimse Yok Mu’nun Türkiye dışındaki yardım faaliyetlerinin çoğunluğunun yapıldığı Afrika’ya değinmek istiyorum. 2010 ile 2013 yılları arasında Kimse Yok Mu’nun dış yardımlarının yüzde 68’i Afrika ülkelerine gitti. 2013 yılında Kimse Yok Mu, 43 Afrika ülkesinde yaklaşık 17,5 milyon dolarlık yardım faaliyetinde bulundu.” dedi.
'TÜRKİYE'DEN GELEN EN BÜYÜK YARDIM
“Büyük uluslararası kuruluşlar ile karşılaştırıldığında bu mütevazı bir miktar. Ancak Türkiye’deki herhangi bir kuruluştan gelen en büyük miktarı oluşturuyor.” diyen David Shinn sözlerine, yardımların, “3’te biri insani yardımdı. Kalan kısmı ise gelişim projeleri, sağlık, eğitim, su kuyusu ve yetimlerin desteklenmesine harcandı. Öncelikli yardım alan ülkeler Somali, Kenya, Uganda, Etiyopya, Sudan ve Nijerya’ydı.” diye devam etti.
'KİMSE YOK MU YARDIMLARI, DEVLET YARDIMLARINDAN ÇOK ETKİLİ'
Ayrıca 2013 yılında Kimse Yok Mu’nun İstanbul’daki merkezini de ziyaret ettiğini söyleyen Shinn, derneğin Afrika ülkeleri için önemi konusunda ise şu ifadeleri kullandı: “Kimse Yok Mu’nun Afrika’daki yardımlarının büyük çoğunluğu, Ramazan ve Kurban Bayramı boyunca gıda paketleri ve et yardımlarından oluşuyor. Bu faaliyet çok sayıda Afrikalı ile doğrudan temasa geçilmesini sağlıyor. Yani bireylerle minimum etkileşim eğilimindeki büyük hükümetsel yardım faaliyetlerinden daha farklı bir etkisi oluyor. Kimse Yok Mu ayrıca diğer kuruluşlara hatta bazı devlet kuruluşlarına yardım faaliyetleri konusunda yardımcı oluyor.”
HİZMET’İN AFRİKA’DAKİ FAALİYETLERİNİ YAZIYOR
Yardım kuruluşunun kapatılmasının hayırseverler üzerindeki etkisine de değinen Shinn, “Hükümet tarafından herhangi bir kuruluşun kapatılma girişimi benzer kuruluşlara ve onlardan yarar sağlayan kişilere olumsuz bir mesaj gönderilmesine neden olur.” dedi.
Prof. Dr. David Shinn, ABD’nin Lübnan, Kenya, Tanzanya, Moritanya, Kamerun ve Sudan büyükelçiliklerinde görev yaptı. Shinn, Etiyopya ve Burkina Faso’da ABD büyükelçiliği görevini yürüttü. 2001 yılından bu yana George Washington Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Profesörü olarak görev yapan Shinn, Afrika’da Hizmet Hareketi’nin faaliyetlerini anlatan bir kitap kaleme alıyor.
CİHAN