Utandıran gerçek: Meksika bile tanımış, Türkiye tanımamış

Ermeni soykırımı iddialarıyla uğraşan Türkiye Cumhuriyeti'nin Dünyadaki birçok ülkenin aksine Hocalı katliamını tanımadığı ortaya çıktı.

Utandıran gerçek: Meksika bile tanımış, Türkiye tanımamış

23 yıl önce Ermenilerin Hocalı kasabasında büyük bir katliam yaptığını belirten Doç.Dr. Mehmet Akif Okur, dünyanın farklı kıtalarından 9 ülkenin dehşet veren bu hadiseyi soykırım olarak, ABD’deki 13 eyaletinde katliamı tanıdığını belirtti. Okur, Türkiye’nin  Azerbaycan’ı dost ve kardeş ülke olarak gördüğünü ancak bu katliamı soykırım olarak tanımadığını söyledi. 

Burç FM'de yayınlanan Analiz programında Oğuz On'un konuğu olan Doç.Dr. Mehmet Akif Okur, Hocalı katliamıyla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

Doç.Dr. Mehmet Akif Okur konuyla ilgili şöyle konuştu:

MEKSİKA, PAKİSTAN, ABD'NİN 13 EYALETİ BİLE TANIDI, TÜRKİYE TANIMADI

Hocalı’da gerçekleştirilen katliamı, soykırım olarak tanıyan 9 ülke var. İlk tanıyan Meksika ve Pakistan oldu. İslam İşbirliği teşkilatı da bu vahşeti soykırım olarak tanıdı, ABD’de 13 eyalette katliamla ilgili kararlar alındı. Bildiğiniz gibi Sırplar Srebrenitsa’da 8 bin Boşnak’ı katletmişti. Lahey’de bulunan Uluslararası Adalet Divanı 2000’li yıllarda almış olduğu bir kararla bunun bir soykırım olduğunu tanıdı ve tescil etti. Azerbaycan hükümeti de Hocalı katliamının bir soykırım olarak tescil edilmesi ve hukuki sonuç doğurması için büyük uğraş veriyor.  

‘TÜRKİYE HOCALI SOYKIRIMINI TANIMADI’

“Türkiye Hocalı katliamını soykırım olarak tanımadı. Türk yetkililer diyor ki ‘biz 1915 olaylarıyla ilgili geçen yasalara itiraz ediyoruz. Bu tarihçilerin meselesi böyle bir yasa geçirmeyeceğiz.’ Ama Türkiye başka birşey yapabilir işte onu yapmıyor. Biliyorsunuz 1915 olaylarının yıl dönümü olan 24 Nisan’da ABD’den konuyla ilgili özel bir açıklama yapılıyor. Azerbaycan da kendisinin en yakını ve müttefiki olarak gördüğü Türkiye’den anma yıl dönümlerinde Hocalı soykırımını anlatan resmi deklarasyon yapılmasını istiyor.” 

HOCALI KATLİAMI NEDİR?

1992 yılında, 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede, 336.Sovyet Mekanize Alayının da desteği ile Dağlık Karabağ Bölgesinin Hocalı kasabasına giren Ermeniler, 83’ü çocuk, 106’sı kadın 613 kişiyi işkence yaparak katletti. ile öldürülmesi sonucu tarihe hazin bir olay olarak geçen Hocalı Katliamı gerçekleşmiştir. 

SAMANYOLUHABER.COM

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER