Vatandaşı ilgilendiren önemli haber

Belediyelerle su ve kanalizasyon idarelerine su şebekelerindeki yüzde 46’yı aşan kayıp ve kaçağı 9 yıl içerisinde yüzde 25’e düşürme zorunluluğu getirildi.

Vatandaşı ilgilendiren önemli haber

Şehir içi içme ve kullanma suyu şebekelerindeki kayıp ve kaçak oranının dünya standartların çekilmesi için belediyelerle su ve kanalizasyon idarelerine yeni görev verildi.

Bugün'ün haberine göre, Resmi Gazete’de yayımlanan “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği”ne göre İSKİ, ASKİ gibi su şirketi olan büyükşehir ve il belediyeleri su kayıp oranlarını 5 yıl içinde en fazla yüzde 30, takip eden 4 yıl içinde de en fazla yüzde 25’e düşürecekler. Diğer belediyeler ise 9 yıl içinde bu oranı en fazla yüzde 30’a, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25’e indirmekle yükümlü tutuldu.

YÜZDE 70'E KADAR ÇIKIYOR

Halen ülke genelindeki şebekelerde ortalama kayıp ve kaçağın yüzde 46’larda olduğu tahmin ediliyor. Bu oranın, birçok belediyede yüzde 70’lere çıktığı ifade ediliyor. Dünya standardı ise yüzde 25.

Kaçağı önlemek amacıyla belediyelerin almaları gereken önlemler de belirlendi. Buna göre belediyeler, şebeke tesisatında su kaçağına yol açmayan standart malzeme kullanacaklar. Kayıp ve kaçağı ölçen yeni cihazlar alınacak ve ölçüm her aşamada düzenli yapılıp her yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na rapor verilecek.

SAATLER DEĞİŞECEK

Su basıncı normal seviyelere düşürülecek. Ücretli ya da ücretsiz su kullanan tüm abonelerdeki tüketim kayda girecek. 10 yıldan eski su sayaçları yenileriyle değiştirilecek.

Sayaç parası vatandaşa mı?

Yönetmelikte, “10 yıldan eski sayaçların, su kalitesine, kullanım maksadına ve günün teknolojisine uygun, ölçüm hassasiyeti yüksek sayaçlar ile değiştirilmesi sağlanır” ifadesine yer verilirken, sayaç bedellerini belediyelerin mi yoksa abonelerin mi karşılayacağına açıklık getirilmedi.

<< Önceki Haber Vatandaşı ilgilendiren önemli haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER