Yargıtay'dan 2 yıl sonra 'Özel' hamle

Yargıtay Başsavcılığı, bir grup aydının iki yıl önce Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hakkında “Siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı” gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu için soruşturma izni istedi.

Yargıtay'dan 2 yıl sonra 'Özel' hamle

Yargıtay Başsavcılığı, bir grup aydının iki yıl önce Genelkurmay Başkanı Necdet Özel hakkında “Siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı” gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu için soruşturma izni istedi. Kararı Başbakan Davutoğlu verecek.

Yargıtay Başsavcılığı’nın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, “siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı” gerekçesiyle bazı gazeteci ve akademisyenler tarafından yapılan suç duyurusunu 2 yıl beklettikten sonra, kanun değişikliğini gerekçe göstererek soruşturma izni için Başbakanlık’a gönderdiği ortaya çıktı. 

Gazeteci ve akademisyenler Aydın Engin, Ahmet İnsel, Cengiz Algan, Gençay Gürsoy ve Baskın Oran, Orgeneral Özel’in Kürt sorunu, askeri yargı, Kürtçe’nin kamusal alanda ve eğitimde kullanılması konularında yaptığı açıklamalardan sonra 23 Ocak 2012‘de Yargıtay Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesi verdi.

Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre; Özel’le ilgili bu suç duyurusunun üzerinden 2,5 yıl geçmesine rağmen henüz “takipsizlik” ya da “dava açılması” yönünde bir karar alınmamasının nedeni ortaya çıktı. Yargıtay Başsavcılığı, suç duyurusuyla ilgili 2 yıl hiçbir işlem yapmadı. Başsavcılık, 22 Şubat 2014’de yürürlüğe giren yasa değişikliği ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hakkında görevleriyle ilgili suçlardan dolayı ön inceleme yaptırmak, soruşturma izni vermek veya vermemek, kamu davası açılmasına veya kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermek yetkisinin Başbakan’a verilmesinin ardından dosyayı 3 Mart 2014’te görevsizlik kararıyla Başbakanlık’a gönderdi. Bu tarihten itibaren Başbakanlık’tan da Yargıtay Başsavcılığı’na bir yanıt gönderilmedi.

ÖZEL NE DEMİŞTİ?

Buna göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, Özel’in o sözleri nedeniyle yargılanıp yargılanmayacağına karar vermek durumunda kalacak. Özel, “Devletimizin bekasının sağlanması, yasaların hâkim kılınması ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için KCK’nın yargı önüne çıkarılmasının hayati önemi haiz olduğunu düşünüyorum. Kürtçe eğitimi uygun görmüyorum” demişti.




<< Önceki Haber Yargıtay'dan 2 yıl sonra 'Özel' hamle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER