Yolsuzluk listesi açıklandı! İşte Türkiye'nin sıralamadaki yeri

Dünya Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre en temiz ekonomi Danimarka çıktı. Türkiye ise listede 53’üncü sırada yer aldı.

Yolsuzluk listesi açıklandı! İşte Türkiye'nin sıralamadaki yeri

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, (Transparency International) 2013 Dünya Yolsuzluk Algısı Endeksi’ni açıkladı. Listeye göre en temiz ekonomi Danimarka'da. En iyiler listesinde Danimarka'nın arkasında, Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, Singapur, İsviçre, Hollanda, Avustralya ve Kanada yer alıyor.

Türkiye ise 177 ülkede yapılan araştırmalar sonucunda 53’üncü sırada. Türkiye’yi Balkan ülkeleri takip ediyor. Türkiye, Malezya, Ruanda, Gürcistan, Bahreyn, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti ile aynı kümede yer alıyor.

SOMALİ?BİRİNCİ?SIRADA

Dünyada yolsuzluğun en çok yaşandığı 10 ülke sıralamasında ise Somali, Kuzey Kore, Afganistan gibi ülkeler yer alıyor. Son dönem kraliyet ailesi hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları yüzünden İspanya Kralı Juan Carlos tahtı terk etmek zorunda kalırken, İspanyollar temiz ekonomi sıralamasında 59’uncu sırada yer aldı.

Yolsuzluk, kara para ve kayıtdışı ekonomi ile mücadelede en iyi ülkelerden biri olan Almanya'ya da rüşvet belası bulaştı. Ülkedeki rüşvet vakaları artarken, son 5 yılda ikiye katlandı.

ABD 19’UNCU SIRADA

Yasalara uymadaki titizliği ile önde gelen Almanlar 12'nci sırada yer alırken, İngiltere 14'üncü, Amerika 19'uncu, Fransa 22'nci, İsrail 36'ncı, Brezilya 42'nci, Güney Kore 55'inci, Çin 80'inci sırada yer alıyor.

ALMANYA’DA RÜŞVET BEŞ YILDA İKİYE KATLANDI

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Kriminal Dairesi (LKA) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2009 yılında ortaya çıkarılan rüşvet ve iltimas olaylarının sayısının 207 iken 2013 yılı içerisinde 464 rüşvet vakası tespit edildi. LKA'nın açıklamasına göre, rüşvet alanlar daha çok üst düzey amirler. 464 rüşvet olayının 232’sinin bu konumdaki kişiler tarafından yapıldığı açıklanırken, rüşvetin daha çok ihale kazanmak için verildiği belirlendi.

YOLSUZLUKLAR KRALİYETİ SARSTI

1975 yılında tahta çıkan İspanya Kralı Juan Carlos, son yıllarda yaşanan yolsuzluk skandalları yüzünden zor günler geçiriyor. Kral'ın oğlu ve kızı Cristina’nın eşi  hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle İspanyollar son dönemde Kral'a olan güvenlerini de kaybetti. Kral Carlos sonunda tahtını oğlu Prens Felipe’ye devretmek zorunda kalmıştı.


<< Önceki Haber Yolsuzluk listesi açıklandı! İşte Türkiye'nin sıralamadaki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER