Yüksek yargıdan önemli başörtüsü kararı

Artık mühendislere de başörtülü fotoğrafla kimlik verilecek...

Yüksek yargıdan önemli başörtüsü kararı

  • Danıştay başörtüsü konusunda önemli bir karara daha imza attı. 
  • Yüksek yargı, mimar ve mühendislere uygulanan başörtüsü yasağına son verdi. 

Danıştay'dan başörtüsüne bir kez daha özgürlük kararı daha çıktı. Yüksek yargı Türkiye Barolar Birliği'nin ardından Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'nin uyguladığı başörtüsü yasağına son verdi.

TMMOB'a bağlı Gıda Mühendisleri Odası, üyelik kaydı için başörtülü fotoğraf gönderen bir çok mühendisin başvurusunu reddediyordu. Mesleğe başlayamadığı için hak kaybı yaşayanlardan biri de Gıda Mühendisi Nazan B.'ydi.  

Mühendis Nazan B. yaşadığı şehrin Gıda Mühendisleri Odası'na başörtülü fotoğrafıyla başvuru yaptı. Ancak Oda, başvuruda başı açık fotoğraf olmadığı gerekçesiyle istenen belgenin verilmeyeceğini belirtti. 

Bu şok gerekçenin ardından Nazan B. hukuk savaşı başlattı. Danıştay'a dava açan bayan mühendis, mağduriyetinin giderilmesini istedi. 

Dava Danıştay 8. Dairesi'nde görüldü. Yargı süreci sonunda Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu'nun başörtüsüyle ilgili yasak kararının yürütmesi oy birliğiyle durduruldu. 

Danıştay, başörtüsünün anayasanın kişiye tanıdığı bir hak olduğuna dikkat çekti. Gerekçede anayasanın 13, 24, 48 ve 90. maddelerine vurgu yapıldı. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin 9. maddesine de atıfta bulunuldu.
<< Önceki Haber Yüksek yargıdan önemli başörtüsü kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER