Güney Kore, Kuzey Kore'de kendisine ait endüstri bölgesini kapatıyor


Güney Kore, Kuzey Kore'deki kendi iş adamlarına ait endüstri bölgesini kapatarak Pyongyang yönetiminin nükleer denemelerine sert tepki gösterdi.

Geçen ay nükleer deneme yapan Kuzey Kore, geçen hafta uydu fırlatarak tüm dünyada dikkatleri üstüne çekmişti. Güney Kore ise Kuzey Kore'ye şimdiye kadar hiç kullanmadığı bir kartı kullanarak sert tepki gösterdi. Seul yönetimi, Güney Koreli iş adamlarının Kuzey Kore'nin Keasong şehrinde kurduğu endüstri bölgesini kapatma kararı aldı. 2004 yılından bu yana Kuzey Koreli işçilerin Güney Koreli iş adamlarının kurduğu fabrikalarda çalışması ile iki ülke arasında bir çeşit diyalog oluşturduğu belirtilen Kaesong Endüstri Bölgesi'nin kapatılma kararı, gündeme bomba gibi düştü.

Uzmanlar söz konusu endüstri bölgesinin, Kuzey Kore'ye uluslararası yaptırımların Birleşmiş Milletler'den geçmesinin önünde engel teşkil ettiğine dikkat çekti. Basında yer alan haberlerde, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin bu ani ve sert kararı almasında, dün gece ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinin önemli rol oynadığı iddia edildi.

Kuzey Kore'ye her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık kaynak sağlayan endüstri bölgesinin kapatılması nedeniyle Pyongyang yönetiminin ekonomik olarak olumsuz etkilemesi bekleniyor. Bölgede fabrikası olan 123 işletmenin zarar görmemesi için Güney Kore'nin hangi tedbirleri alacağı ise merak konusu. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Kore, Kuzey Kore'de kendisine ait endüstri bölgesini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER