GÜSAM: Yasa dışı göç, suç örgütlerinin iştahını kabartıyor


Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin, Türkiye'nin, Suriyeli göçmenler sebebiyle milyonlarca müşterisi olan illegal bir ticaret alanı, bir geçiş merkezi haline geldiğine dikkat çekerek, "Bu, potansiyel suç örgütlerinin iştahını kabartacaktır. Dikkatli olunmalı." dedi.

Suriyeli mülteci sorununu yazılı değerlendiren Ercan Taştekin, Türkiye'de resmi rakamlara göre 1,8 milyon, resmi olmayan verilere göre ise 2,5 milyon civarında Suriyeli sığınmacı olduğunu hatırlattı. Taştekin, "Mültecilerin çok büyük bir kısmı Avrupa ülkelerine geçmek istiyor. Bu nedenle de Türkiye'yi geçiş noktası olarak görüyorlar. Avrupa ülkeleri de bu göçmenleri kabul etmeyince mülteciler, illegal yollardan kaçakçılık yapan suç örgütlerinin kapısını çalıyor. Şu anda ülkenin batısı milyonlarca müşterisi olan illegal bir ticaret alanı. Potansiyel böyle olunca da suç örgütlerinin sayısı ve bu alandaki rant oldukça büyümüş durumda. Suriyeliler, göçmen kaçakçıları ve insan tacirlerinin insafına terk edilmemeli. Aksi takdirde haberlerde gördüğümüz gibi Avrupa ülkelerine geçişlerinde hazin can kayıplarını fazlasıyla görürüz. Ayrıca suç örgütlerine geniş bir alan açıldı. Güvenlik birimlerimiz bu alanlara mutlak surette yoğunlaşmalılar. Türkiye'nin bu alanda ciddi bir güvenlik açığı oluşabilir. Geçmişten beri, terör örgütlerinin yoğun olarak faaliyetlerinin finansmanında kullandığı suç alanlarından birisi de bu yasadışı göçler. Göçmen kaçakçılığı organizasyonları ya doğrudan ya da dolaylı olarak terör örgütlerinin kontrolü var." tespitlerinde bulundu.

"GÖÇ ARTMASINA RAĞMEN YAKALANAN KAÇAKÇILARDA AZALMA VAR"

Türkiye'nin göçmen kaçakçılığıyla mücadele içinde olduğunu kaydeden Taştekin, bu alanda başarının yakalanan göçmen sayısı değil, göçmen ticareti yapan suç örgütleri önlenmesiyle elde edileceğini hatırlattı.

Taştekin, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin yayınladığı 2014 yılı faaliyet raporunda yakalanan göçmen kaçakçılığı organizatör sayısı 2012 yılında 1036, 2013 yılında 918 ve 2014 yılında ise 819 olduğunu belirterek, "2,5 milyon kaçak göçmenin gezdiği Türkiye'de yakalanabilen organizatör sayısı 819 kalması dikkat çekici. Bu sayı göçün henüz yeni başladığı 2012 yılında yakalanan organizatör rakamının çok altında. Göçmen kaçakçılığına konu olan insanların sayısı artarken, yakalanan organizatörlerin sayısının azalması, bu alanda yeterince başarılı olunamadığını gösteriyor." şeklinde düşüncesini paylaştı.
CİHAN
<< Önceki Haber GÜSAM: Yasa dışı göç, suç örgütlerinin iştahını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER