Hâlâ ekonomi iyiye mi gidiyor sanıyorsunuz?

Koza İpek Grubu’na yönelik polis baskını ile Doğan ve Koç Grubu’na yapılan tehditler iş dünyasını korkuttu.

Hâlâ ekonomi iyiye mi gidiyor sanıyorsunuz?

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye'den yerli ve yabancı yatırımcı çıkışının hızlanacağını söyledi. Usta, 'Bu şekilde büyük ekonomi olunmaz” dedi.

Türkiye’nin son 10 yılda yapılan kalkınma planlarının mimarı MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta önemli açıklamalar yaptı.

Bugün Gazetesi'nden Çetin Çiftçi'nin haberine göre, AKP iktidarının şirketlere yönelik baskıcı tutumu nedeniyle ülke ekonomisinin zarar gördüğüne dikkat çekti. Yapılan baskınların yerli şirketlerin yurtdışına kaçmasına, yabancı şirketlerin ise Türkiye’ye gelmemesine neden olacağını vurguladı.

Gece yarısı baskınlar zarar veriyor
Usta, devletin görevinin herkesin yasalara uymasını sağlamak olduğunu belirtti. Bank Asya ve Koza İpek Grubu'na yapılan baskınlara ilişkin, “Türkiye’nin büyük şirketlerine bütün medya önünde gece yarısı baskınları yapmak bu şirketlere zarar vereceği gibi diğer şirketlere de ülkeye de zarar verir. İdarenin şirketlere yönelik sübjektif yaklaşımının olduğu bir ortamda hiçbir yatırımcı bu ülkeye yatırım yapmaz. Yerli yatırımcı dışarı kaçar, dışarıdan yatırım gelmez. Kaynak gelmediği zaman da büyük ekonomi olunamaz” dedi.

Ekonomiyi büyütmenin yolunun bütün firmalara eşit mesafede olmaktan geçtiğini belirten Usta, “Hepsine o firmaların itibarını koruyacak şekilde davranmak lazım. Bu itibar toplamda devletin itibarıdır. Bunları korumak ve çok dikkatli davranmak gerekir. Ama maalesef bugün buna özen gösterilmiyor. O firmaları bitirmeye yönelik hareketler yapıldığını görüyoruz. Bunlar ekonomiye zarar verir” ifadelerini kullandı.

Giriş değil çıkış hızlandı
Usta, ulusal borsada işlem gören şirket sayısındaki düşüşe de dikkat çekti. İlave yükler ve şirketlerin borsada aradığını bulamamasının borsadan çıkışı hızlandırdığını belirtti. SPK'nın hakim ortağa makul fiyat düzeyinden çıkma imkanı veren Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği’nin, halka açıklık oranı yüzde 5'in altında olan şirketlere borsadan çıkma yolunu açtığını hatırlattı. Bu tebliğ ile girmeyi kolaylaştırıp şirket sayısının artırılmak istendiğini ancak ekonominin iyi olmaması nedeniyle çıkışların arttığını kaydetti.

45 şirket borsadan çıktı
Kalkınma Bakanlığı’nın ekonomik ve sosyal göstergeler raporuna göre, AKP döneminde Borsa Ulusal Pazarda işlem gören şirket sayısı 45 adet azaldı. Borsa Ulusal Pazar’da 2002 yılında 262 şirket işlem görürken, bu rakam 2007 yılında 292’ye kadar yükseldi. Ancak 2007 yılından itibaren düşüş trendi ile birlikte şirket sayısı azalarak 2014 yılı sonu itibari ile 217’ye geriledi.
<< Önceki Haber Hâlâ ekonomi iyiye mi gidiyor sanıyorsunuz? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER