Hahn: Güneydoğu'nun istikrarı AB için de önemli


AB Komisyonu'nun komşuluk politikaları ve genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye'nin güneydoğusundaki gerginliğin IŞİD'le mücadeleyi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen oturumda konuşan Hahn, Güneydoğu'da giderek kötüleşen güvenli durumunun son derece endişe verici olduğunu kaydetti. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Hahn, "İstikrarlı bir Güneydoğu sadece siyaset, ekonomi ve güvenlik perspektifinden sadece Türkiye için değil, AB ve bölge için de önemlidir." dedi.

Terör örgütü IŞİD'le mücadelede dayanışmanın önemine dikkat çeken Hahn, "Kürt barış sürecinin kesintiye uğraması ve Güneydoğu'daki mevcut gerginliğin oradaki (Suriye'deki) gerginliği daha da alevlendirmesine izin vermeme konusunda çok dikkatli olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de tüm taraflara hukukun üstünlüğünü garanti altına almaları ve hemen ateşkes ilan ederek Kürt barış sürecine dönmeleri çağrısında bulunduklarını hatırlatan Johannes Hahn, bu süreçte kat edilen mesafenin ziyan edilmemesini istedi.

Terör örgütü PKK'ya da çağrıda bulunan Hahn, Türkiye'ye karşı saldırılarına son vermesini, Güneydoğu'daki bazı bölgelerde otonomi ilan etmeyi bırakmasını ve siyasi diyaloga dönmesini istediklerini kaydetti. Hahn, PKK terörünü çok ciddiye aldıkları ve örgütünü terör listesinde kalmaya devam edeceği konusunda Türkiye'ye garanti verdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin, kendisinini PKK'ya karşı korumasının meşru bir hak olduğunu belirten Hahn, bu yöndeki önlemlerin; ölçülü, hedefe yönelik ve siyasi diyalogu tehlikeye atmayacak şekilde alınmak zorunda olduğunu vurguladıklarını ifade etti. Halen uygulanan uzun süreli sokağa çıkma yasaklarının ise temel hizmetlere ulaşımı engellediğini vurguladı. Operasyonların, uluslararası insan hakları standartlarına uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. CİHAN
<< Önceki Haber Hahn: Güneydoğu'nun istikrarı AB için de önemli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER