Hain saldırıda cevap bekleyen sorular

Ankara'daki bombalı saldırıda güvenlik zafiyetine ilişkin tepkiler büyüyor. Saldırının, Suruç ve Diyarbakır'daki patlamalarla benzerliği dikkat çekerken, kamuoyu “Emniyet ve MİT, Suruç ve Diyarbakır katliamları örneği yaşanmışken Ankara'daki saldırının istihbaratını önceden neden alamadı?” sorusuna cevap bekliyor.

Hain saldırıda cevap bekleyen sorular

Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısının ‘devletin gözü önünde' yaşanması, istihbarat ve güvenlik zafiyeti tartışmalarına yol açtı. Türkiye'nin en fazla Mobese ve güvenlik kameralarının bulunduğu Ankara'daki patlama ile üç ay önce Suruç'ta yaşanan canlı bombalı saldırının birçok örtüşen yanı var. Suruç saldırısını Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün yaptığı belirlenirken, Başkent'i bulayan canlı bombalardan birinin Alagöz'ün ağabeyi Y.E. Alagöz olduğu ileri sürülüyor. Bu durum, “MİT, Emniyet ve tüm istihbarat birimlerinde IŞİD'in canlı bombası olduğu yönünde kesin bilgi olan Y.E. Alagöz, elini kolunu sallayarak Ankara'ya nasıl girdi?” sorusuna yol açıyor. Ankara'daki mitinge gelenlerin aranmaması da tepki çekiyor. Emniyet, sadece mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı girişinde barikatlı güvenlik önlemi aldı. Ancak toplanma alanı olan Ankara Gar Kavşağı'nda hiçbir polis tedbiri ve güvenlik araması yapılmadı. İki kişi olduğu belirtilen canlı bombaların, Ankara'ya üzerlerindeki patlayıcılarla birlikte gelmesi güvenlik ve istihbarat açığını gözler önüne serdi. İşte saldırıda cevap bekleyen sorular:

-Ankara'nın göbeğine bombalar nasıl sokuldu? Başkent'in kalbinde güvenlik böyle mi sağlanıyor?

-Miting yapılacağı günler öncesinden bilinmesine rağmen geçiş güzergahlarında neden arama ya da inceleme yapılmadı? Ankara'ya gelen otobüsler, şehir girişinde neden aranmadı?

-Daha önceki yıllarda miting alanında birden fazla güvenlik kontrol noktası oluşturulurdu. Katliamın yaşandığı mitingde ise kontrol noktası neden bire düşürüldü?

-Patlamanın yaşandığı Gar kavşağında binlerce vatandaş olmasına rağmen neden çevrede güvenlik önlemi alınıp şüpheli görülen şahıslarla ilgili işlem yapılmadı?

-Canlı bombalar, toplanma alanı olan Gar bölgesi girişinde arama yapılmadığını nereden biliyordu? Günler öncesinden keşif ve istihbarat çalışmaları mı yaptılar?

-Saldırının gerçekleştiği bölgede ve özellikle Tren Garı'ndaki Mobese kameraları takibe alındı mı? Güvenlik şube ve istihbarat birimleri an be an kameraları takip etti mi?

-Emniyet ve MİT, Suruç ve Diyarbakır katliamları örneği yaşanmışken barış mitingine yönelik eylemin istihbaratını önceden neden alamadı?

-Olaydan üç gün önce istihbarattan polise mitinge yönelik ses getirecek bir eylem hazırlığı olduğu, önlemlerin buna göre alınmasının istendiği notu iletildiği, bu yazının ciddiye alınmadığı doğru mu?

-Katliamdan 1 gün önce ‘Ankara'da eylem yapılacak' şeklinde atılan tweetler neden gözardı edildi?

Avukatların raporu: Bazı deliller yok oldu

Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili güvenlik ihmalleri, olay yerinde bulunan bir grup avukat tarafından raporlaştırıldı. Rapordaki tespitler şöyle: ‘3 avukat dışındaki avukatlar olay yerinden uzaklaştırıldı. Olay yerinin genişliği ve fiziksel deliller göz önünde bulundurulduğunda yeterli sayıda adli tıp uzmanı ve olay yeri inceleme ekibi görevlendirilmedi. Ambulans ve cenaze araçları delillerin üzerinden geçerek cenazelere ve yaralılara ulaştı. Ambulanslar geç intikal etti. Güvenlik güçlerinin olay yerine ve insanlara müdahale tarzı, yaralılara müdahaleyi geciktirdi. Adliye'de nöbetçi savcı yoktu. Nöbetçi Başsavcı vekili ile yapılan görüşmede soruşturmayla değil sadece otopsilerle ilgilenildiği bilgisi alındı. Otopsi işlemlerinde avukatların hazır bulunması engellendi. Resmi bilgilendirmeler yetersiz. Soruşturma, kamudan kaçırılıyor, infial korkusu ve savcı güvenliği endişeleriyle yürütülürse bağımsız olmaz.

Zaman
<< Önceki Haber Hain saldırıda cevap bekleyen sorular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER