Halkbank davası hâkimi Berman cemaatin etkisinde mi?

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde devam eden davada, Halkbank 14 Temmuz tarihinde mahkemeye sunduğu reddi hakim başvurusu için hâkimin huzurunda savcılığın da katılacağı karşılıklı bir toplantı yapılmasını istedi. Hâkim Richard Berman, Halkbank’ın talebini federal mahkeme kurallarına uymadığı gerekçesiyle reddetti.

SHABER3.COM

Halkbank, mahkemeye daha önce yaptığı müracaatta New York’ta davaya tarafsız bir hâkim atanması talebinde bulunmuştu. 

Halkbank, reddi hakim gerekçesinde 2013 yılında Halkbank Genel Müdürü'nün de tutuklandığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında görev alan hâkim ve savcıların şu anki durumuna vurgu yapılırken kendileri hakkındaki delillerin bu yüzden geçersiz sayılmasını istedi. 

Bunun yanısıra New York'taki hâkim Berman'ın 2014'te Hizmet Hareketi'ne yakın bir hukuk firmasının düzenlediği sempozyuma katılmış olduğunu belirterek bu yüzden davadan çekilmesini talep etti.

SAVCILIK: HALKBANK AMERİKAN KANUNLARINI İHLAL ETTİ

Halkbank davasını açan New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ise, reddi hakim talebinin hakim tarafından reddedilmesini istemiş, mahkemeye sunduğu dilekçede gerekçelerini şöyle ifade etmişti: “Halkbank, Türkiye’deki siyasi tartışmaları Amerikan yargısına dahil etmeye çalışıyor. Amerikan mahkemeleri hiçbir zaman siyasi anlaşmazlıklara taraf olmadı. Davanın açılmasındaki maksat, Türkler arasındaki siyasi ihtilafta taraf seçmek değildi. Halkbank ABD yasalarını ihlal etti. Hâkim Berman, Reza Zarrab ve Mehmet Hakan Atilla davalarında adil bir yargı safahatı yürütülmesini titizlikle sağladı. Bu sempozyumda 2013 yılı aralık ayındaki tutuklamaları ve ardından savcıların görevden alınması hedefteydi. New York’taki Halkbank davasına atanan hâkim ve diğer konuşmacılar bu sempozyumda tutuklamaları eleştirdi.”

Amerika'nın Sesi'nin (VOA) haberine göre hâkim Berman’ın, Halkbank’ın reddi hakim talebiyle ilgili kararını elektronik adli sistem aracılığıyla bu ay içinde taraflara bildirmesi bekleniyor.
<< Önceki Haber Halkbank davası hâkimi Berman cemaatin etkisinde mi? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER