Havuz dağılıyor!

Elektrik dağıtım şirketlerindeki Cengiz-Kolin-Limak ortaklığının ayrılması sürecinde ilk somut adım geldi. Uludağ Enerji'deki bütün payların Limak'a geçmesi için Rekabet Kurulu'na başvuruda bulunuldu.

Son Vesayet'ten çok konuşulacak video: Havuz yalanları

Cengiz Holding-Limak Holding-Kolin İnşaat ortaklığı bünyesinde faaliyetlerine devam eden Uludağ Enerji Dağıtım Perakende Satış  Hizmetleri A.Ş.’nin tüm hisselerinin, hissedarlardan Limak Yatırım  Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş. tarafından devralınması işlemi ile ilgili Rekabet Kurulu’na başvuruldu.

2013 yılında İstanbul’un Avrupa Yakası’na elektrik sağlayan Boğaziçi Elekrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) özelleştirme ihalesini kazanan CLK ortaklığında Limak Holding’in ayrılık kararı almıştı. CLK ortaklığı sadece BEDAŞ, Uludağ (UEDAŞ), Akdeniz ve Çamlıbel (ÇEDAŞ) dağıtım firmalarını da kapsıyordu.

ULUDAĞ LİMAK’A 3 BÖLGE CENGİZ-KOLİN’E

Antalya, İstanbul, Sivas (Çamlıbel) ve Uludağ bölgelerindeki elektrik dağıtım hizmetini gerçekleştiren CLK Grubu’nda ortaklığı bulunan 3 grup şirketlerin dağılımını da yaptı. Buna göre, Limak, Bursa Uludağ bölümünü alırken, Cengiz ve Kolin ortaklığı ise diğer üç bölgenin elektrik dağıtım hizmetini sürdürecek.

HAVUZ MEDYASI NASIL KURULMUŞTU?

Paraların havuzda toplanması görevini üçüncü havalimanı ihalesini kazanan işadamlarından Mehmet Cengiz ve Cemal Kalyoncu üstleniyor.

20 Ağustos’ta Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz ile Kolin Holding’in patronu Celal Koloğlu arasında geçen konuşmanın tutanaklarına göre Koloğlu, “Beyefendi nasıl bir plan yapacaksak bana görev verdi. Böyle bir görev kırk yılda bir verilir. Sizlerin de bunu yapmanız lazım, kaçar tarafı yok” diyor.

Cemal Kalyoncu, Çalık Grubu’ndan medya kanallarını almak için 23 Ağustos 2013’te, 380 milyon TL sermayeyle Zirve Holding’i kurdu.

Mehmet Cengiz de iki ay içerisinde 630 milyon dolar topladı. İşadamları görüşmelerde hızlı tren, tünel, demiryolu, karayolu ve havalimanı gibi pek çok ihale için hükümetten söz aldıklarını belirtiyor.

Mehmet Cengiz, görüşme kayıtlarına göre bu aşamadan sonra alım için havuz oluşturmaya başlıyor. Cengiz, Koloğlu ve Özdemir eşit düzeyde ortak olduklarından 100’er milyon dolarla havuza katkı yaparken, üçüncü havaalanı konsorsiyumuna dâhil olmak isteyen işadamı İbrahim Çeçen 100, Adnan Çebi 30, Hayrettin Özaltın 20 milyon dolarla havuza katılıyor.

Havuzda yer alan şirketlerin aldığı kamu ihaleleri

Cengiz-Limak-Kolin

BEDAŞ- İstanbul Avrupa Yakası Boğaziçi Dağıtım Şirketi özelleştirmesi, 2 milyar dolar
Akdeniz Elektrik dağıtımı özelleştirmesi 550 milyon dolar
Bursa Uludağ Elektrik dağıtımı özelleştirmesi 1 milyar dolar
Sivas-Tokat –Yozgat (Çamlıbel) elektrik dağıtımı özelleştirmesi 260 milyon dolar
Yusufeli Barajı
Ankara Hızlı Tren Garı Projesi

Cengiz

Hasankeyf Ilısu Barajı
Atasu Barajı
İstanbul Metrosu Taksim-4. Levent hattı
Ordu Giresun Havalimanı altyapı
Maltepe Sahili Dolgusu Projesi
Eti Alüminyum, Oymapınar HES, Antalya Eti Liman İşletmeleri

Cengiz- IC İctaş (3. Köprü yüklenicisi)

Ankara –İstanbul Hızlı Tren 1. ve 2. Etaplar
Trabzon Aşkale yolu

Cengiz-Kalyon

Şile Ağva Yolu

Kalyon

Taksim yayalaştırma projesi
Metrobüs ulaşım hattı
Çağlayan Kavşağı Yol Yapımı
Bakırköy Adliyesi Binası
Ataköy Atık Su Arıtma Tesisi ile toplam 100 milyar TL’lik kamu ihalesi


<< Önceki Haber Havuz dağılıyor! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER