HDP'deki yangın davasına binadakilerin katılma talebi reddedildi


8 Eylül 2015'te Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'nde yangın çıkarılması ile ilgili davanın görülmesine devam edildi. Mahkeme yangın çıkarıldığı sırada içeride bulunan kişilerin davaya katılma taleplerini reddetti.

Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya HDP PM üyesi Avukat Pınar Akdemir, sanıklar Doğan Haydar Ciritcioğlu, Aykut Dinçer, Mehmet Alan, İlker Çelen, Ali Yıldırım ve Doğan Haydar Ciritcioğlu ve avukatı Osman Çıtak katıldı.
Ankara 32. Asliye Ceza Hakimi İfakat Malatyalıoğlu, olay ve yangın çıkarıldığı sırada içeride bulunan Ahmet Yavuz ve Zülküf Kurt'un beyanlarını aldı.

Olay sırasında HDP Genel Merkezi'nde güvenlik görevlisi olduğunu söyleyen Ahmet Yavuz, olay öncesinde polisleri uyardıklarını daha sonra göstericilerin binaya saldırdıklarını belirtti. Bina içerisine bir kişinin girdiğini kendisinin üst kata çıktığını kaydeden Yavuz, "Daha sonra bina yakıldı. Polis memurları görevini yapmadıkları için, sanıklardan da binaya saldırdıkları için şikayetçiyim. Binada olduğumuz için cana kast edilmiştir. Bizi yakmaya çalıştılar. Şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum." dedi.

Olay tarihinde parti danışmanı olarak görev yaptığı bilgisini veren Zülküf Kurt ise dışarıdan ses duyması üzerine bulunduğu ikinci kattan aşağıya indiğini dile getirdi. Camların taşlanarak kırılmış olarak gördüğünü ifade eden Kurt, şöyle devam etti: "Karşı karşıya gelmemek için dördüncü kata çıktım. İçeri giren olursa asansör dairesinde bekleriz diye düşündük. Yangın başlayınca dumandan orada da kalamayacağımızı anlayarak çatıya çıktık. Biz de bitişikteki apartmanın teras katına geçtik aşağıya indik. Olay sebebiyle yakılarak benim eşyalarım da zarar gördü. Yangın çıkarılması ile cana kast eylemi ile karşı karşıya kaldık. Sanıklardan şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum."

HDP avukatı Pınar Akdemir ise binanın ciddi zarar gördüğünü ve zararlarının karşılanmadığını belirterek, davaya katılma talebinde bulundu. Doğan Haydar Ciritcioğlu'nun avukatı Osman Çıtak, HDP binasındaki zararı karşılamak için mehil talebinde bulundu.

Tarafların beyanının ardından Hakim İfakat Malatyalıoğlu ara kararlarını açıkladı. HDP'nın suçtan zarar görme ihtimaline binaen davaya katılmasına karar veren Malatyalıoğlu, müştekiler Ahmet Yavuz ve Zülküf Kurt'un iddianamedeki sevk maddelerine göre suçtan zarar görme ihtimali bulunmadıkları gerekçesi ile katılma taleplerinin reddine karar verdi. Hakim Malatyalıoğlu yine daha önce ifade veren müştekiler Umut Azizoğlu ve Atila Fırat'ın hırsızlık eylemine ilişkin şikayetleri ve suçtan zarar görme ihtimalleri bulunmadıkları gerekçesi ile katılma taleplerini reddetti.

Duruşma sonrasında HDP avukatı Pınar Akdemir reddi hakim talebinde bulunacaklarını söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı sanıklar hakkında bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama ve siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar suçlarından dava açılmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber HDP'deki yangın davasına binadakilerin katılma talebi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER