HDP'li Paylan, Demirtaş'a 'katil' dendiği gerekçesiyle komisyonu terk etti


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2016 yıl bütçe görüşmelerine devam edildi. Komisyonun HDP'li üyesi Garo Paylan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun, sunumunda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a 'katil' dediğini belirterek, salonu terk etti. "Burada bir Eş genel başkana 'katil' denmesini normalleştirdiniz. Sayın Bakan sizi de protesto ediyorum." diyen Paylan, "Bugün Türkiye'yi bu savaş ikliminde, bu çatışma ikliminde bir cendereye sokan tutuma bir tutam da siz katkıda bulundunuz. Üzüntü ve esefle karşılıyorum ve sizi protesto ediyorum. Ayrılıyorum." ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu 2016 yılı bütçe görüşmelerine başlandı.

Bütçe görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bakanlık ve bağlı kuruluşlarla ilgili sunum yaptı. Sunumun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, öğlen yaptığı sunum sonrası yaptığı açıklamalardan dolayı Bakan Soylu'yu eleştirdi. Soylu'nun, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a 'katil' dediğini belirten Paylan, Demirtaş'a söylenen sözleri geri almasını istedi.

Cumhurbaşkanına hakareti doğru bulmayacağını belirten Paylan, "Kimseye de hakaret etmedim. 'Ağzı bozuk' dedim, özür dilemeye hazırım. Ancak siz bir bakansızın, bir milletvekilinin dilinin kemiği 1 olacaksa bakanın 5 olmalı. Bize karşı kullandığınız ifadeleri düzeltmeniz, geri almanız gerekiyor. Genel başkana açıkça 'katil' dediniz. Bana da 'sen benim ilçe başkanımı kaçırdın' dediniz. Ayrıca 'değneksiz köy buldunuz' gibi ifadeleriniz var. Bu ifadenizi düzelmenizi bekliyorum." çıkışında bulundu.

Eskiden rejim kavgasının yapıldığını, şimdi ise sistem kavgası olduğunu kaydeden Bakan Soylu ise "Özür mekanizması benim genlerimde... Demokrasiye karşı nefret suçu işlemek yoktur. Güneydoğu'da yeniden buraları rehabilite ederiz diye bir çalışmamız var. Bu makamlar bize baki değil. En tepeyi de gördüm, en dibi de gördüm. Kastımız söz konusu değildir. O talimat orada verilmiştir, 6 - 7 Ekim olaylarında. Bizatihi sokağa çıkın göreceksiniz. Herkes şahit, Selahattin Demirtaş boncuk boncuk terleyerek, yaptığının ne kadar yanlış olduğunu, kendisine gelen bir takım telkinlerle geri adım atmak zorunda kaldığını... Bunlar bu ülkede oldu." ifadelerini kullandı.

Garo Paylan'a "Sizin şahsınızda alakalı olarak benim böyle bir değerlendirmem yok." diyen Soylu, "Söylediğim söz açık ve nettir. Oradaki benim teşkilatımı ve insanlarımızı bir şekilde tehdit eden, aşağılayan olaylar vardı. Siz yanlış anlamışsınız. Bana dersen ki 'Selahattin Demirtaş'la ilgili sözlerinde geri adım at', yani ben olayın sorumlusunuz kendi vicdanımda ve anlayışımda o olduğunu biliyorum." şeklinde konuştu.

Paylan'ın, "Bir mahkeme kararı var mı? Bir soruşturma var mı bu konuda?" çıkışına Soylu, "Vicdanım dedim." karşılığını verdi.

Paylan, "Siz bir siyasetçiye katil diyebilirsiniz değil mi? Soruşturma açılır mı? Katil dendi diye dava açıldı. Israrla hala katil diyorsunuz. Ben mutedil konuştum." ifadeleri üzerine Soylu, "Ben de mutedil konuştum. Benim de mutedil konuşmam konusunda kimsenin bir şey söyleyeceğini sanmıyorum. Şahsınızla alakalı böyle bir ithamı yapmam mümkün değildir. Bunu izah ettim zaten." açıklamasında bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, tutumu nedeniyle Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç'i de eleştirdi. Paylan, "Burada bir eş genel başkana 'katil' denmesini normalleştirdiniz. Sayın Bakan sizi de protesto ediyorum. Gece saatlerce çalıştım ve size katkı sunmak istiyordum. Ama o katkıları sunmayacağım. Siyaset kurumu itibarı anlamında size bir çağrı yaptığım halde bu konuda bir itibar koruma içinde olmadınız ve maalesef bu tutumunuzla da bu senaryonun bir parçası oldunuz. Bugün Türkiye'yi bu savaş ikliminde bu çatışma ikliminde bir cendereye sokan tutuma bir tutam da siz katkıda bulundunuz. Üzüntü ve esefle karşılıyorum ve sizi protesto ediyorum. Ayrılıyorum." sözlerinin ardından komisyon salonundan ayrıldı. CİHAN
<< Önceki Haber HDP'li Paylan, Demirtaş'a 'katil' dendiği gerekçesiyle... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER