HDP'nin yüzde 70 aldığı Şırnak'ı AKP nasıl kazandı?

HDP'nin yüzde 70'i aşkın oy oranına sahip olduğu Şırnak'ta AKP yüzde 61,79 ile birinci parti oldu. Peki oy oranları bir yıl önceki seçime göre nasıl bu kadar hızlı değişti? Şırnak ve ilçelerinde devlet eliyle seçmen sayısı mı artırıldı?

SHABER3.COM

Şırnak'ta resmi olmayan sonuçlara göre; merkez, Beytüşşebap, Güçlükonak ve Uludere ilçelerini Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) adayları, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerini ise Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eş başkan adayları kazandı. 

Şehir merkezi ve Beytüşşebap ile Uludere ilçelerini kazanan AKP'nin, seçim öncesi usulsüz bir şekilde taşıdığı binlerce asker, korucu ve polisle buralarda başarı kazandığı belirtiliyor.

7 BİNDEN FAZLA SEÇMEN KAYDEDİLDİ

Evrensel gazetesinin haberine göre, 7 bini aşkın usulsüz seçmen kaydırmasının yaşandığı ve toplamda 119 sandığın kurulduğu Şırnak merkezde, sadece 35 sandıkta AKP'ye toplamda 6 bin 618 oy çıktı. 

Özelikle kent merkezinde bulunan ve sadece asker ve polislerin oy kullandığı Edip Başar İlköğretim ve Ortaokulu’nda kurulan 9 sandıkta, AKP'ye bin 929 oy çıktı. 

Söz konusu sandıkların tümünde görevli bulunduran HDP'ye sadece 48 oy çıkarken, Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) de 161 oy çıktı. 

Asker ve polislerin yoğun olduğu Nazmiye Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Atatürk İlköğretim Okulu, Şükrü Geliş İlköğretim Okulu ve Anadolu Lisesi'nde de AKP'ye rekor oy çıktı.  

4 SANDIKTA DA AKP BİRİNCİ PARTİ

Atatürk İlköğretim Okulu’nda kurulan 4 sandıkta, AKP'ye 732 oy, HDP'ye 270 oy ve CHP'ye 31 oy çıktı. Şükrü Geliş İlköğretim Okulu’nda kurulan 10 sandıkta, AKP'ye 1846 oy, HDP'ye 649 oy ve CHP'ye 31 oy çıktı. 

Yedi sandığın kurulduğu Nazmiye Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ise, AKP'ye 1145 oy, HDP'ye 575 oy ve CHP'ye 42 oy çıktı. 

Benzer bir tablonun ortaya çıktığı 5 sandıklı Anadolu Lisesi’nde de, AKP'ye 966 oy, HDP'ye 277 oy ve CHP'ye 28 oy çıktı.  

Toplam 16 sandıkta 4 bin 137 seçmenin oy kullandığı Beytüşşebap ilçesinde de, taşımalı asker, polis ve korucuların yoğun oy kullandığı 4 sandıktan çıkan oylar sonuçları belirledi. 

Karşıyaka Mahallesi'nde dört sandıkta AKP'ye bin 56 oy çıkarken, HDP'ye sadece 118, CHP'ye ise 58 oy çıktı. 

ZIRHLI ARAÇLARLA ASKER, POLİS VE KORUCU TAŞINDI

Belediyesi AKP'ye geçen ve seçmen sayısı 3-4 bin arasında olan Uludere ve Beytüşşebap'ta da merkezdeki gibi benzer bir durum yaşandı.Her iki ilçelerde çevre karakol ve köylerde binlerce asker, korucu ve AKP'li seçim öncesi taşındı. 

Söz konusu iki ilçenin yanı sıra beldelerde de yüzlerce usulsüz seçmen kaydırmasının yapıldığı seçmen listelerine yansıdı. 

Hem Şırnak merkez, hem de diğer ilçe ve beldelerdeki bu usulsüz seçmenler ise seçimlerde onlarca zırhlı araçla sandık başına taşındı.

BÜTÜN İMKÂNLAR SEFERBER EDİLDİ

Söz konusu asker ve polislerin birçoğunun ise havayoluyla şehre getirilmesi gözlerden kaçmadı. Asker ve polislerin zırhlı araçlarla sandığa nasıl taşındıkları görüntülere de yansıdı.

Toplu bir şekilde oy kullanan asker ve polislerin sandıkların neredeyse tümünde AKP'li adaylar yüzde yüze yakın bir oy oranına ulaştı. 
<< Önceki Haber HDP'nin yüzde 70 aldığı Şırnak'ı AKP nasıl kazandı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER