HGS'den 129 bin lira ceza kesilen vatandaş mahkemeye başvurdu


HGS geçişlerinde ücretini ödemesine rağmen ödememiş gibi göründüğünü belirten vatandaşa 129 bin lira para cezası kesildi. Avukatı aracılığıyla sulh ceza hakimliğine başvuran vatandaş cezanın iptal edilmesini istedi.

İstanbul'da bir su firmasına ait kamyona HGS'den ödeme yapmadan geçtiği gerekçesiyle 129 bin 728 lira ceza kesildi. Şirketin ortaklarından G.D. söz konusu cezanın tebliğ edilmesi üzerine durumu avukatına bildirdi.

G.D.'nin avukatı Ozan Kayahan, nöbetçi Ankara sulh ceza hakimliğine dilekçe verdi. Dilekçede, G.D.'ye ait ticari araca yetersiz bakiye ile ücret ödemeden geçiş yaptığı gerekçesiyle 129 bin lira ceza kesildiği belirtildi.

Kayahan, dilekçede aracın kesinlikle kaçak geçiş yapmadığını, plakalarının da okunaklı olduğunu vurguladı. Kayahan, ilgili kurumun gerekli bakımı yapmaması ve HGS okuma cihazındaki teknik sorun nedeniyle müvekkiline haksız yere ceza kesildiğini savundu. Dilekçede, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın konuyla ilgili açıklamaları da hatırlatıldı.

Kayahan, öncelikle söz konusu HGS cihazlarının bozuk olup olmadığının, bakımlarının yapılıp yapılmadığının araştırılmasını talep etti. Keşif yapılarak bu cihazların sağlıklı tespit yapıp yapmadığının da saptanmasını istedi.

Müvekkiline ait aracın her zaman yeterli bakiye ile geçiş yaptığını savunan Kayahan, müvekkilinin aracı sattığını da kaydetti. Kayahan, ceza tutanağının iptal edilmesini talep etti.

Dilekçesini verdikten sonra açıklama yapan Kayahan, müvekkiline ait aracın HGS'sine 6 aylık dönemle alakalı 129 bin liralık ceza geldiğini belirtti. Kayahan, "Müvekkilime sorduğumda HGS ödemelerini yaptığını, geçişlerin doğru olduğunu, ancak ödemeli geçiş olduğunu söyledi. Yakın tarihte Ulaştırma Bakanı, HGS ile alakalı bazı açıklamalarda bulundu. Plakaların yanlış okunabildiğini, HGS etiketlerinde problem olduğunu, başka bazı sorunların olduğunu bunların düzeltileceğini söylemişti. Ancak biz düzeltilemediğini görüyoruz." dedi.

Bununla alakalı sulh ceza mahkemesinde itiraz davası açtıklarını kaydeden Kayahan, "Geçişleri saymadık ama 12 sayfalık bir döküm var. 2014 yılının ikinci yarısına ait. Tabi ki HGS cezaları kesilirken en uzun mesafeden on katı olarak kesiliyor. Yani İstanbul'dan HGS'ye girmiş bile olsa sanki Edirne'den çıkmış gibi ceza uygulanıyor. Biz de tabiki bu hukuksuzluğa karşı sulh ceza hakimliğinde dava açtık." diye konuştu.

Medyadan araştırmalarına göre bu miktarda bir ceza göremediklerini ifade eden Kayahan, "5-10 bin liralık cezalar var ama 129 bin lira zannediyorum Ulaştırma Bakanlığının bir rekoru." şeklinde konuştu.

Cezayı kesen kuruma ulaşmaya çalıştıklarını ancak ulaşamadıklarını belirten Kayahan, cezayı ödemediklerini söyledi.

Kayahan şunları kaydetti: "Bu konuyu araştırmaya başladığımızda kendi çevremizden de bir çok fahiş HGS cezasının olduğunu öğrendik. Bir çok vatandaşa bin lira, bin 500 lira, 5 bin lira gibi cezaların geldiğini öğrendik. Tabi 129 bin lira cezayı görünce insanın tüyleri diken diken oluyor. İstanbul veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde normal bir ev alınır. Ulaştırma Bakanlığının bu derece tedbirsiz, dikkatsiz ve hukuksuz davranışları maalesef vatandaşları mağdur etmektedir. Bu konuda bize de ulaşan pek çok vatandaş bu durumun düzeltilmesini istemektedir. Bazı vatandaşlar cezalar çok yüksek olmadığı için itiraz etmiyor ama vatandaşlara en küçük haksız bir ceza da dahi dava açmalarını, itiraz etmelerini tavsiye ediyorum."

2014 yılında kesilen cezalarda aracın, İstanbul-Ankara otoyolu üzerindeki gişelerde ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde ihlal yaptığı belirtildi.
CİHAN
<< Önceki Haber HGS'den 129 bin lira ceza kesilen vatandaş mahkemeye başvurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER