HGS vatandaşları çıldırtıyor: Rize'deki araca İstanbul'dan ceza


Köprü ve otoyollarda trafik akışını hızlandırmak için 2012 yılında vatandaşların hizmetine sunulan Hızlı Geçiş Sistemi'ndeki (HGS) sorunlar, vatandaşları çıldırtıyor. Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bir fırın sahibinin Rize'de bulunan aracına, İstanbul'da HGS'den kaçak geçiş yaptığı gerekçesiyle 2 bin 800 lira ceza geldi. Fırın sahibi, "Böyle bir yanlışlık ve haksız kazanç olamaz. Bu düpedüz soygundur." diyerek tepkisini dile getirdi.

HGS'deki sorunlar herkesin tepkisini çekiyor. Konu bir süre önce Meclis gündemine de gelmişti. Konuya ilişkin Meclis'e soru önergesi ve kanun teklifi veren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, "Sistemde bariz hatalar meydana geliyor, yapılan tebligatlar abonelerin 1 yıl sonra eline geçiyor. Geçiş yapmadığı halde bazı vatandaşlarımıza aynı gün 5 ceza birden kesiliyor. Ancak Karayolları bu konuda sadece altı boş açıklamalar yapıyor, vatandaşlarımızın mağduriyeti çözülmüyor." demişti. Sadece 1 yılda 10 milyon araca 1 milyar 162 milyon liralık ceza kesilmiş olmasına dikkat çeken Akar, geçen yıl KİT komisyonunda bu konuyu gündeme getirdiğinde 1 milyon 750 bin tebligatın daha beklediğini dile getirmişti.

RİZE'DEKİ ARACA, İSTANBUL'DAN CEZA

Gelen HGS cezasıyla şoke olan isimlerden biri de Kocaeli'nin Körfez ilçesinde fırıncılık yapan Sebahattin Çakır. Çakır'ın 2007 yılından bu yana Rize'de bulunan 41 F 8868 plakalı aracına, '2014'te HGS'den kaçak geçti' diye, 2 bin 800 lira ceza geldi. Cezayı görünce şaşkına dönen Çakır, "Böyle bir yanlışlık ve haksız kazanç olamaz. Bu düpedüz soygundur. Benim aracım Rize'deyken nasıl İstanbul'da olabilir? Bu haksızlığın ve yanlışlığın giderilmesini talep ediyorum." dedi.

ŞİKAYET YAĞIYOR

HGS'deki sorunlarla ilgili 'sikayetvar.com' sitesine de yüzlerce şikayet yazıldı. O şikayetlerden bazıları şöyle:

"Bekir Ç.: "Aracımın HGS borcunu ödediğim dekontu 10 kez faks ile yolladığım halde, 5 ay oldu, hala cezalı durumda gözüküyor. Cezai işleme girmeden sizleri aradım, Ziraat Bankası'na para yatırmamı söylediniz, Allah'tan dekontu atmadım, bir de üstüne fazla yatırdım ki sıkıntı olmasın, 1 haftadır arıyorum, yoğunluk yoğunluk…"

Osman Ö.: "İzmir/Karabağlar'da oturmaktayım ve İzmir'de kamu kuruluşunda çalışmaktayım. İstanbul Avcılar gişesinde HGS ihlali yapmışım. Benim İstanbul ile alakam yok. Ceza yazıldığı tarihlerde görevdeyim ve aracım garajda kapalı. 444 1 117'yi arayarak kamera kaydı istedim, göndermiyorlar, 'bu cezayı ödeyeceksiniz' deniliyor."

Mehmet K.: "Aracıma kaçak geçiş yaptınız diye 2014'te para ceza gönderildi. HGS'de para vardı hemen 444 1 117'i aradım, aynı zamanda da mail gönderdim. İptali konusunda yardımcı olunmasını rica ettim, sistemden kontrol ettiler, başka HGS okuduğunu, yanlışlık olduğunu ve en kısa zamanda dönüleceğini söylediler. Fakat dönülmedi, ben tekrar aradım, bana sıraya konduğunu söylediler fakat 15 gün içinde resmi olarak itiraz etmezsem cezayı kabul etmiş oluyorum. Sistemin yavaş işlemesi ve 444 1 117 arandığında, 9 dakika bekleme süresi deyip, her zaman en az 25-30 dakika insanı bekletmesinden şikayetçiyim. Resmi bir kurumun bu kadar bekletmesini hayatımda ilk defa gördüm."

Özlem H.: "Adıma ait olmayan aracı 2010 yılında sattığım halde, 2014 yılında 2 kez Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiş yapmışım. Toplam ceza 10 kat katlanmış, 640 TL olmuş ve bana bir sene sonra gönderildi. Bu araç bu tarihlerde bana ait olmadığı halde, bunu ispatlamak için hiçbir muhatap bulamıyorum, ne yapacağımı şaşırdım. Ankara'yı aradım İstanbul'a yönlendirdiler. Oturduğum 'Çorlu'ya gideceksin' dendi. Trafik şubeye gittim. Onlar yardımcı olamadılar, 'mahkemeye ver' dediler. 15 gün itiraz süresi var, adreslerine e-mail gönderdim, sonuç yok, telefon meşgul. 3 gündür uğraşıyorum, faks hep meşgul. Milleti mağdur etmek için yapılıyor." CİHAN
<< Önceki Haber HGS vatandaşları çıldırtıyor: Rize'deki araca İstanbul'dan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER