HGS ve OGS'de cezalarla ilgili flaş gelişme

Otoyol geçiş ücretleri çipli kimlik kartları ve askerlikle ilgili düzenlemeler içeren torba yasa TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.

HGS ve OGS'de cezalarla ilgili flaş gelişme

Otoyollarda HGS ve OGS’den ücret ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında Mart 2015’te yapılan indirim, söz konusu tarihten önce kesilmiş cezalara da uygulanacak.

Ücret ödemeyen sürücülere daha önce otobandaki en uzak mesafe ücretinin on katı tutarında ceza uygulanırken, geçen yıl mart ayında çıkartılan yasayla ceza, “aracın gittiği mesafe bedelinin on katı” olarak değiştirildi. Ancak geçmişte kesilen cezalar için bir düzenleme yapılmamıştı. 2014 yılında kesilen cezaların yeni tebliğ edilmeye başlanmasıyla sürücüler yüksek cezalarla karşı karşıya kalmışlardı.

Düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 2014’te kesilen cezalar indirilecek. 400 liralık ceza, 40 liraya kadar düşebilecek.

PEMBE-MAVİ KİMLİK TARİHE KARIŞIYOR
Genel Kurul’da görüşmeleri gece yarısı biten maddelerden öne çıkanlar şunlar:
Pembe ve mavi nüfus cüzdanları tarihe karışacak. Elektronik kimlik kartları kullanılmaya başlanacak. Cinsiyete göre farklı renkte kart olmayacak. Biyometrik verilerin ilave edileceği kartlar 15 TL karşılığı verilecek. Din hanesi, isteyen vatandaşın kimlik kartında doldurulacak ve çip üzerinde kayıtlı olacak, dışarıdan bakıldığında görünmeyecek. Evli-bekâr ya da dul ifadeleri ise kimlikte yer almayacak.
-Kartı kaybeden yeni kart için 30 TL ödeyecek.
-Nüfus cüzdanını kaybedenler ile doğum olayını süresi içinde bildirmeyenlere uygulanan idari para cezası kaldırılacak.

EVLİLİK CÜZDANLARINA ULUSLARARASI STANDART
Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek. Evlendiğini süresi içinde bildirmeyenlere 50 TL para cezası verilecek. Adres bildirimini süresi içinde yerine getirmeyenlere 50 TL, gerçeğe aykırı beyanda 1000 TL ceza kesilecek.

ASKERİ EMEKLİLİKTE YENİ DÖNEM
Kendi istekleriyle erken emekli oldukları takdirde; 30 Ağustos 2016 itibarıyla 28 yılını dolduran albaylara 57 bin TL, 29 yılını dolduranlara 38 bin TL, 30 yılını dolduranlara da 19 bin TL emeklilik teşviki ödenecek. Yurtdışında üç yıl boyunca işçi ya da işveren olarak bulunduğunu belgeleyenler, 38 yaşına kadar başvuruda bulunmaları halinde, 6 bin yerine bin Euro ödeyip askerlik yapmış sayılacak. Düzenleme, 6 bin Euro’yu ödememek için Türk vatandaşlığından çıkma eğilimine bağlandı.

Haber Türk
<< Önceki Haber HGS ve OGS'de cezalarla ilgili flaş gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER