Hidayet Karaca'ya işkence

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Cemaat ana davasında bugün 10.celsesi yapılıyor.

SHABER3.COM

Hidayet Karaca'ya eziyet

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hizmet Hareketi'ne yönelik soykırımla ilgili açılan ana davada 10. duruşma görülüyor. Gasp edilen Samanyolu Yayın Grubu eski başkanı Hidayet Karaca, Silivri Cezaevi’nden Ankara'ya gelerek duruşmaya katıldı. 

Bitkin ve zayıflamış görünen Karaca'nın savunmasının iki gün süreceği tahmin ediliyor.

'SU YOK'

Mahkeme heyeti duruşma başlamasının üzerinden bir saat geçmesine rağmen yerini almadı. O sırada sanıklardan Alaaddin Kaya jandarmalardan su istedi. Komutanın "Su yok. Öğlen alırsınız" demesi üzerine Kaya ile komutan arasında tartışma yaşandı.

Duruşma mahkeme heyetinin yerini almasıyla saat 11'de başlayabildi.

SİLİVRİ'DEN ANKARA'YA AÇ SUSUZ GETİRİLDİ

Hidayet Karaca savunmasına başladı. Sözlerine, "Tarihe not düşmek için buradayım" diyerek başlayan Karaca Silivri'den Ankara'ya aç susuz getirildiğini söyledi. Karaca kendisi hakkında açılan üç davanın birleştirilmesini talep ederken gerekçeleri arasında Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin Ergenekon kararına da atıfta bulundu.

“ASIL KUMPAS BANA KURULDU”

Savunmasında Yassıada davasından örnekler verirken, "Bu davada kadın donu yerine çarpıtma ve iftiralar saçılıyor, adeta o günlerin ruhu bugüne gelmiş" diyen Karaca şöyle devam etti:

"TV programları, dizi, haberlerle suçlanıyorum. Algı neye göre suç? Acaba çizgi filmlerle ne algısı oluşmuş. Bu iddianameyle halkın zekasıyla dalga geçiliyor. İnşallah mahkeme heyeti de bunun farkındadır. Hayalle gerçekler karıştırılıyor. Adaletin şizofren olmasıdır bu. Asıl kumpas bana kurulmuş. Sabah, Takvim, Akşam gazetelerinde bana isnat edilen suçları birebir gördüm, yasadım. Aynen onların yazdığı delil diye konulmuş. Ayrıca her mahkeme öncesi aleyhimde haber çıktı. Aleyhimde 138 haber cıkmış, algı böyle yapılır işte. Peki, siz Sabah'ın haberiyle mi yargılamayı sürdürüyorsunuz? Allah rızası için istirham ediyorum, TV programı, haber, dizi hakkında açılacak dava terör davası mıdır? Hükümeti yıkmak, darbe teşebbüsünde bulunmak mıdır? Yalan yanlış varsa, RTÜK, tekzip, tazminat mekanizmaları vardır. Yaptığım iş, gazetecilik ve demokratik hakkın kullanılmasıdır."

Savunmasını yaparken 5 dakika izin isteyip, oturan ve su içen Karaca dünden beri aç olduğunu tekrarlayınca Başkan Selfet Giray ara verebileceğini söyledi, ancak Karaca devam etmek istediğini bildirdi. Mühendis olduğu halde Samanyolu TV Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı için suçlandığına dikkat çeken Karaca diğer gazete ve TV'lerin genel yayın yönetmenlerinin gerçek mesleklerinden örnekler verirken ilk sırada Serhat Albayrak'tan söz etti.

“TAHŞİYE DAVASINDAKİ GİZLİ TANIĞI BİLİYORUM”

Hidayet Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hele bir tutuklayalım sonra bir suç buluruz anlayışıyla tutuklandım. Benimle röportaj yapıldı, yeri gelince bunu da anlatacağım. Gazetecilik mi suç, habercilik mi suç, dizi mi suç, algı mı suç? Sabah’ta gözaltına alınacak diye haber çıkınca savcılığa gittim. Savcılık ‘hakkınızda bir soruşturma yok’ dedi. Geri döndüm, sonra bir kez daha haber çıktı. Beklemeye başladım. Daha sonra tutuklandım. Ben tutuklandıktan sonra müştekilerin ifadesi alındı, HTS’ler alındı, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ‘suç örgütü mü, terör örgütü mü?’ diye yazı yazıldı. Peki, beni neyle tutukladınız? ‘Hele bir Silivri’ye git’ dendi. Tahşiye davasındaki gizli tanığı biliyorum.”

KARACA’YI AÇ BIRAKMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPTILAR

Karaca’nın bu sözleri üzerine raya giren Mahkeme Başkanı Selfet Giray, gizli tanığın açıklanmasının sakıncalarının olabileceğine dikkat çekti. Giray, ileride zaten gizli tanıkların dinleneceğini vurguladı.

Hidayet Karaca, savunmasında tarihe not düşmek için geldiğini, savunmasının da iki-üç gün sürebileceğini belirtmesi üzerine de Başkan Giray “Fark etmez” dedi. Bunu ardından duruşmaya ara verildi, ancak arayla beraber Karaca’nın açlık sorunu gündeme geldi. Sadece Silivri’deki sanıklar için kumanya gönderildiğinden Karaca’nın yiyebileceği bir yemek yoktu. Mahkeme Başkanı dışarıdan yemek getirmenin sakıncalı olacağını söyledi. Karaca’nın avukatı yanına bir jandarma verilmesini ve birlikte yemek alabileceğini söylemesi üzerine de bu defa jandarma komutanı bunun yasak olduğunu söyledi. Uzun süre yemek sorununu nasıl çözüleceği konuşuldu. Mahkeme Başkanı Giray, sorunu jandarma komutanıyla kendisinin görüşeceğini belirtip salondan ayrıldı.  

HÜKÜMETİ, SURİYE POLİTİKASINI ELEŞTİRMEKLE SUÇLANIYORUM

Hidayet Karaca savunmasının öğleden sonraki bölümüne 1999-2014 arasında STV yayınları nedeniyle bir kez bile savcılığa çağırılmadığını, iktidar mensuplarının 14 yıl kendi kanallarına çıktığını anlatarak başladı ve şunları söyledi: "Şimdi hükümeti, Suriye politikasını eleştirmekle suçlanıyorum. Düşünce ve ifade özgürlüğüdür eleştirmek. Suç mu bu? Herkes aynı şekilde yayın yapmak zorunda mı? Muhalefet partileri de eleştiriyor. Başbakan Yardımcısı Numan kurtulmuş da Suriye politikamız yanlıştı demedi mi? O kadar ağırıma gidiyor ki, casusluk mu yaptık, neyi ifşa ettik? Neden korkuyoruz biz ya, iftira, hakaret olmadıktan sonra memlekette herkes fikrini söyleyecek. Binali Yıldırım benim arkadaşımdır. Bu yayınlarımızla ilgili ne demiş onu da anlatacağım. STV KHK ile ağustos 2016'da kapatıldı. O zamana kadar devam ettı mi,etti. Suç vardıysa niye devamına izin verildi? Niye o zamana kadar kapatılmamış? Niye devletin savcılar işlem yapmamış? Belki savcıların, sizlerin en çok izlediği kanal STV'ydi."


<< Önceki Haber Hidayet Karaca'ya işkence Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER