Hindistan-Pakistan arası üst düzey görüşme ertelendi


Hindistan ile Pakistan arasında dışişleri bakanları sekretleri arasında bugün yapılması beklenen görüşmenin ertelendiği açıklandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Aralık ayının sonuna doğru süpriz bir ziyaret ile Pakistan'ın tarihi kenti Lahor'a gelerek Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile görüşmüştü. Görüşmeyle birlikte Modi, 10 yılı aşkın süredir Pakistan'a ilk gelen Hindistan başbakanı olmuştu. Görüşmede, karşılıklı çekincelerin anlaşılması ve kapsamlı diyologların yeniden başlatılmasına karar verildiği belirtilmişti. Görüşmede ayrıca, Ocak ayında iki ülke dışişleri sekreterlerinin bir araya gelmesi yönünde karar alındığı ifade edilmişti. Pakistan Dışişleri sözcüsü Qazi Khalilullah bugün planlanan iki ülke arasındaki resmi görüşmenin ertelendiğini ve Hindistan Dışişleri Bakanlık Sekreteri S. Jaishankar'ın İslamabad'ı daha sonra ziyaret edeceğini açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Sertaj Aziz, geçen ayın sonunda Narendra Modi'nin ziyaret etmesi ile ilgili "Pakistan-Hindistan ilişkilerinin ilk aşamalarında çok ciddi gelişmeler beklenmemelidir." demişti. Bu ayın başında ise askeri hava üssüne yapılan saldırı sonrası Hindistan, Pakistan ile dışişleri bakanlığı düzeyindeki bu ay yapılması planlanan görüşmenin tekrar masaya yatırılacağını açıklamıştı.

Bu ayın başında ise Hindistan'ın Punjab eyaletinde bulunan Pathankot Hava Kuvvetleri Üssü'ne teröristler tarafından silahlı saldırı düzenlenmişti. Yaşanan çatışmada 2 saldırgan öldürülürken, 7 askeri personel de hayatını kaybetmişti. Ayrıca saldırının ikinci günü yaralı asker sayısı 22'ye yükselmişti.

İki eski düşman ülke, 2013 yılında "Kontrol Çizgisi" olarak adlandırılan sınır bölgesi için ateşkes imzalamıştı. Askeri yetkililer tarafından imzalanan anlaşmada, karşılıklı barış ve diyalog sürecinin başlaması amaçlanmıştı. 2013 yılında ateşkes birçok kez çiğnenirken Modi'nin başbakan seçilmesinin ardından sınırda yaşanan çatışmalarda, iki ülke onlarca kayıp vermiş; İslamabad ve Yeni delhi arasında tansiyon yükselmişti.

İki ülke arasındaki gergin ilişkiler, Fransa'nın başkenti Paris'teki 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda Modi ve Şerif'in ikili görüşmesinin ardından esnemişti. Hindistan Dışişleri Bakanı Suşma Svaraj 'Asya'nın Kalbi' konferansına katılmak üzere 8 Aralık'ta Pakistan'ın başkenti İslamabad'a gelmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Hindistan-Pakistan arası üst düzey görüşme ertelendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER