Hocaefendi'nin Le Monde'daki yazısına Fransa'dan destek

Fethullah Gülen'in dünyaca ünlü Fransız gazetesi Le Monde'da önceki gün yayımlanan yazısı yankı buldu.

Hocaefendi'nin Le Monde'daki yazısına Fransa'dan destek

Fransız medyasına ilk kez bir yorum yazısı yayımlayan Gülen'in, “Müslümanlar, inanç anlayışımızı eleştirel bir tahlile tabi tutalım” başlıklı makalesi 6 milyon Müslüman'ın yaşadığı Fransa'da büyük ilgi gördü. Günlük 320 bin tirajı bulunan Le Monde gazetesinin yorum sayfasında ve aylık 98 milyon ziyaretçisi olan Lemonde.fr haber sitesinde yayımlanan yazıyı ülkenin önde gelen ilahiyatçıları Zaman için yorumladı. Strasbourg Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Gerard Siegwalt, Gülen'in Müslümanlara terörü kayıtsız şartsız reddetme, komplo teorilerine sığınmaktan da vazgeçip muhasebe yapma çağrısında bulunduğu makalesini “Hem dini argümanlarla İslam'a atfedilen her türlü aşırılığı kati bir dille reddetmesi hem de Kur'an'ın prensiplerinin tekrar keşfedilmesi yönündeki çağrısı nedeniyle çok sahih ve önemli bir yazı.” diye niteledi. Siegwalt, “Bu yazı demokratik toplumda Müslümanların açılım yapması, seküler ve çok dinli ülkemizde Müslümanların tam entegrasyonu için yardımcı olması hasebiyle gerçek anlamda olumlu bir katkıdır. Bu duruş, İslam'a saygıyla baktıran, onunla diyalog kurma arzusu veren bir imaj veriyor. İslam'ı manen ve maddeten yaşayanların desteklenmesi halinde topluma faydalı olabilecek zenginlikleri olduğunu gösteren bir din olduğunu gösteriyor. Böyle bir yaklaşımın Le Monde gibi büyük bir gazetede yayımlanmasını da geniş kitlelere ulaşması açısından önemli olduğunu belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Dini Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Herve Legrand de, “Gülen'e bu değerli katkısından dolayı müteşekkiriz. Kendisi ve takipçileri, medyada yansıtılanın aksine İslam'ın bir şiddet dini olmadığını uzun yıllardır bize gösteriyor.” şeklinde konuştu. Dinlerarası diyalog alanında çalışan Jean Robert Gauthey, “Bu bakış açısı için Sayın Fethullah Gülen'e teşekkür ediyorum. Teröristlerin yok olması için sizin gibi seslerin daha çok duyulması lazım. Ne yazık ki, sosyolog, psikolog ve diğer uzmanları daha çok duyuyoruz.” dedi.

Sosyal medyada binlerce kez paylaşılan yazıya, Le Monde sitesinde de çok sayıda okur yorumu geldi. Le Monde gazetesi okurlarının yorumlarından bazıları şu şekilde:

Jean Jacques: Nasıl bir açık görüşlülük. Bu şahsın ve takipçilerinin kendi ülkelerinde hükümetleri tarafından saldırıya uğraması şaşırtıcı değil.

Joel Becquet: Nihayet Müslümanların kendilerini sorgulamasına, bir diyalog ortamına ve insanlığın geleceğine dair umut veren bir bakış açısı görebildik. Sayın Gülen, sesinizin daha çok duyulması lazım. İsminizi daha önce duymuştum. Ancak sadece sizi de hedefe koyan Erdoğan'ın otoriterleşmesine dair haberlerde. Bu aslında aranızdaki farkların anlaşılması için fena bir şey değil.

Zayd Benahmed: Fransa'da milyonlarca Müslüman var. Gülen'in İslam anlayışı Avrupa'daki hakim İslam anlayışı haline gelmeli. Selefiliğin yükselişini engellemek için Kuzey Afrika kökenliler arasında Gülen'in anlayışı yaygınlaşmalı.
<< Önceki Haber Hocaefendi'nin Le Monde'daki yazısına Fransa'dan destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER