Hocalı katliamı New York'ta protesto edildi


NEW YORK (CİHAN)- New York'ta soğuk havaya rağmen toplanan Azarbeycan ve Türk vatandaşları, Hocalı katliamının 23 yıl dönümünde protesto gösterisinde bulundu.

Birleşmiş Milletler'in (BM) karşısında bulunan Dag Hammarskjold parkındaki gösteri, Azerbaycan New York Cemiyeti tarafından organize edildi. Protesto gösterisinde Ermenistan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a seslenen kalabalık, Hocalı katliamının bir savaş suçu olduğunu dile getirdi. BM'ye seslenen protestocular, dünyanın artık Hocalı'da işlenen insanlık suçunu görmeye ve adaleti tesis etmeye davet etti.

Türk, Azerbaycan bayrakları ile parka gelen çeşitli yaş grubundan insanlar, çevreden geçenlere de Hocalı'da yapılan katliamı anlatan broşürler dağıttı. Broşürlerde bir gecede Ermenistan askerinin 613 kişiyi katlettiği bunların 106'ının kadın, 63'ünün çocuk ve ve 70'inin de yaşlı olduğuna vurgu yapıldı. Hocalı katliamına sessiz kalan dünyanın artık bu haksızlığa dur vermesini isteyen protestocular, daha sonra olaysız dağıldı.

"HOCALI İÇİN ADALET İSTİYORUZ"

Protestoya hamile olduğu halde katıldığını belirten Dünya Azerbaycanlılar Kogresi'nin üyesi Esmira (Esma) Askerova, Hocalı'da Ermenilerin silahsız kadın, çocuğa karşı yaptığı katliamın bugün 23. yıl dönümü olduğuna dikkat çekti. "Hocalı için adalet istiyoruz" diyen Askerova, Hocalı katliamının bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Ermenilerin 1915 olayları için "soykırım" iddialarında bulunduğunu hatırlatan Askerova, "Bu iddalarının cidden bir belgeleri yok. Ama Ermenilerin Azerbaycan'a karşı soykırım yaptılar ve bunun da belgesi var. Bu soykırımı yapanlar kamuoyuna çıkarak halktan özür dilesin." dedi.

"SARKİSYAN SAVAŞ SUÇLUSU"

Azerbaycan New York Cemiyeti Başkanı Ercan Yerdelenli ise Hocalı katliamında bizzat yer aldığını ileri sürdüğü Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın savaş suçlusu olarak adalet karşısında çıkmasını arzuladıklarını kaydetti. Mahkum kıyafetleri ve elleri prangalı Sarkisyan kostümünü giymesini Yerdelenli, Hocalı katliamının sorumlusunun birgün adalet karşısına çıkarılması umuduyla yaptığını dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurul'u başkanlarına mektup yazarak Hocalı katliamının soykırım olarak anılmasını talep ettiklerini belirten Yerdelenli, "Biz bu davaya sahip çıkıyoruz ve çıkmayada devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi 25'i 26'sına bağlayan bir Şuabt gecesinde 613 şehit verdik. Bizim senede birgün burada soğukta gelip iki saat durmamız bu yaşanan katliam karşısında hiçbir değeri yoktur." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Hocalı katliamı New York'ta protesto edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER