Hollanda Başbakanı Rutte: Herkes mültecilere yardıma hazır olmalı


Hollanda Başbakanı Mark Rutte, savaşlardan kaçan ve Avrupa ülkelerine gelen mültecilere her kesimin yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Yeni yasama yılı açılışının ardından Cihan Haber Ajansı'na konuşan Mark Rutte, bu açılışlaroher yıl farklı dinlerin temsilcilerinin de katılımıyla yaptıklarını belirtti.

Mülteciler sorunu ile ilgili mücadelenin sadece Avrupa ve Hollanda'nın değil tüm dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Rutte, "Avrupa'ya yoğun bir şekilde gelen mülteciler birliğe üye ülkeler arasında paylaştırıldı. Bu konuda Avrupa Birliği bir söz verdi. Bu konuda Doğu Avrupa ülkelerine büyük mülteci akınları oluyor. Mülteci sorunu aslında tüm Avrupa'nın sorunu. Bu sorunu nasıl çözebiliriz, nasıl daha somut katkılar sağlayabiliriz onun çabası içerisindeyiz. Onların geleceklerine nasıl katkı yapabiliriz bunun arayışı içinde ortak hareket halindeyiz." dedi.

MÜLTECİLER İÇİN HOLLANDA HAZIRLIKLARI TAMAMLADI

Avrupa ülkeleri içerisinde Hollanda'nın kendi payına düşen mülteciler ile ilgili çok iyi hazırlandığını ifade eden Başbakan Mark Rutte "Ülkemize gelen ve gelecek olan sığınmacı ve mülteciler için, ülke genelinde çok sayıda yardım kuruluşu harekete geçmiş durumda. İnsanlarımızda bu konuda nasıl bir inisiyatif alabiliriz onun çabası içerisindeler. Bu konuda en iyi uygun şartlar ve koşullar hazırlanıyor. Hükümet olarak da buna hazırız. Tüm hazırlıkları da hemen hemen yapmış durumdayız." ifadelerini kullandı.

DİĞER ÜLKELER DE İNİSİYATİF ALMALI

Avrupa'nın mültecilere yardım konusunda gayret gösterdiğini kaydeden Rutte "Özellikle Lübnan, Türkiye ve Ürdün Suriyeli ve Afrikalı mülteciler konusunda çok büyük inisiyatifler almış durumda. Bu açıdan diğer bazı ülkelerin de mülteciler konusunda daha çok yardımcı olması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

İNSANLIĞIN ORTAK SORUNU

Mülteci sorununun tüm insanlığın ortak sorunu olduğunu kaydeden Başbakan Mark Rutte, "Sadece Müslümanların, Hıristiyanların, Yahudilerin, başka din mensuplarının, inanan veya inanmayanların sorunu değil. Bu bakış açısı ile birlikte onlara nasıl güzel bir ülke inşa edebiliriz, onların nasıl barış içinde yaşamalarını sağlayabiliriz derdi içerisinde olmalıyız. Geleceğe hep birlikte daha nasıl yürüyebiliriz çabası içerinde olmalıyız." şeklinde konuştu.

RUTTE'YE HOLLANDACA KURAN-I KERİM HEDİYE EDİLDİ

Programda Kur'an ve Hollandaca tercümesinin okunduğunu belirten Türk asıllı Sinan Evsen, "Bu yılki temanın barış olması da İslam'ın bir barış ve kardeşlik dini olması açısından da ayrı bir önem arz etti. Program öncesinde Başbakan Mark Rutte'ye ilahiyatçı Fatih Özberk Hollandaca meali ile birlikte Kuran-ı Kerim hediye etti." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Hollanda Başbakanı Rutte: Herkes mültecilere yardıma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER