Hollandalı gazeteci Geerdink'e beraat

Hollandalı gazeteci Geerdink'e beraat

Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında açılan örgüt propagandası davasından beraat etti. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında Geerdink oy çokluğuyla beraat etti. Mahkeme başkanı şerh koydu.

Diyarbakır'da yaşayan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında 'Terör örgütü propagandası' iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istenen Geerdink, ikinci kez hâkim karşısına çıktı. Savcı, önceki duruşmaya sunduğu mütalaayı tekrar etti. Savcı, mütalaasında şu ifadelere yer verdi: "Davaya konu somut olayda sanığın terör örgütünün üst düzey liderlerinden Cemil Bayık ile yaptığı röportaj, yazdığı makaleler ile bu hususta yaptığı haberleri, ayrıca Facebook sayfasından yayınlanması eyleminin gazetecilik faaliyeti olduğu, yine sanığın Twitter hesabından yaptığı açıklamaların da düşünce ve kanaat açıklama niteliğinde olduğu, sanığın terör örgütüne ait üniformayı giydiğine ilişkin hiçbir tespitinin bulunmadığı, bu itibarla sanığın terör örgütünün propagandasını yapmak suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından, CMK'nın 223/2-a maddesi gereğince beraatine karar verilmesi, kamu adına talep ve mütalaa olunur."

Mahkeme mütalaadan sonra kararını açıkladı. Mahkeme, "Sanığın üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olmaması nedeni ile sanığın atılı suçtan CMK'nın 223/2-e maddesi gereğinde beraatine" kararını verdi. Oy çokluğuyla alınan karara mahkeme başkanı şerh oyu kullandı.

Duruşmayı Hollanda Büyükelçiliği yetkililerinin yanı sıra Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de takip etti. Karardan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Geerdink, böyle bir karar beklediğini ve mutlu olduğunu söyledi. Karar verilmesinin çok kısa sürdüğünü anlatan Geerdink, işine yoğunlaşacağını kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Hollandalı gazeteci Geerdink'e beraat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER