Hükümetten ihracatçıya büyük darbe

Kı­sa sü­re ön­ce DE­İK ka­mu­laş­tı­ran hü­kü­met, bu kez de ih­ra­cat­çı­la­rın bir­lik­le­ri­ne el at­tı.

Hükümetten ihracatçıya büyük darbe

Yeni yasal düzenleme ile hükümet Türkiye İhracatçılar Meclisi’ni valiler de ihracatçı birlikleri organlarını faaliyetten men edebilecek. Kı­sa sü­re ön­ce Dış Eko­no­mik İliş­ki­ler Ku­ru­lu'nu (DE­İK) ka­mu­laş­tı­ran hü­kü­met, bu kez de ih­ra­cat­çı­la­rın bir­lik­le­ri­ne el at­tı.

Za­ten ya­rı res­mi ku­rum­lar olan bir­lik­ler üze­rin­de dev­le­tin et­ki­si da­ha da ar­ta­cak.

Ka­mu dü­ze­ni ve suç

Bugün gazetesinden Yelda Ataç'ın haberine göre , TBMM’­ye su­nu­lan ve Tür­ki­ye İh­ra­cat­çı­lar Mec­li­si (TİM) ile İh­ra­cat­çı Bir­lik­le­ri­nin Ku­ru­luş ve Gö­rev­le­ri Hak­kın­da Ka­nun'da de­ği­şik­lik ya­pan ta­sa­rıy­la ih­ra­cat­çı­la­ra uy­gu­la­na­cak ce­za­lar be­lir­len­di. Bu­na gö­re mil­li gü­ven­li­ğin, ka­mu dü­ze­ni­nin, suç iş­len­me­si­ni ve­ya su­çun de­va­mı­nı ön­le­me­nin ya­hut ya­ka­la­ma­nın ge­rek­tir­di­ği hal­ler­de, ge­cik­me­de sa­kın­ca var­sa, bir­lik­ler­de va­li, Tİ­M’­de ise Ba­kan­lar Ku­ru­lu, bu ya­pı­la­rın or­gan­la­rı­nı ge­çi­ci ola­rak fa­ali­yet­ten men ede­bi­le­cek.

Ha­kim ona­yı ara­na­cak

Fa­ali­yet­ten men ka­ra­rı, 24 sa­at içe­ri­sin­de yet­ki­li ha­ki­min ona­yı­na su­nu­la­cak. Ha­kim ka­ra­rı­nı 48 sa­at için­de açık­la­ya­cak. Ak­si tak­dir­de ka­rar ken­di­li­ğin­den or­ta­dan kal­ka­cak. Ku­ru­luş amaç­la­rı­nı ve­ya ka­nun­da be­lir­ti­len as­li gö­rev­le­ri­ni il­gi­li ba­kan­lı­ğın ya­zı­lı uya­rı­sı­na rağ­men ye­ri­ne ge­tir­me­yen bir­lik ve­ya TİM or­gan­la­rı­nın gö­rev­le­ri­ne son ve­ril­me­si­ne ve yer­le­ri­ne ye­ni­le­ri­nin seç­ti­ril­me­si­ne, ba­kan­lı­ğın ve­ya bun­la­rın bu­lun­duk­la­rı il­de­ki Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı­nın is­te­mi üze­ri­ne, o yer­de­ki as­li­ye hu­kuk mah­ke­me­sin­ce ka­rar ve­ri­le­cek. Yar­gı­la­ma, ba­sit usu­lü­ne gö­re ya­pı­la­cak ve en geç 2 ay­da so­nuç­la­na­cak.

İş­lem 'yok' sa­yı­la­cak

Söz ko­nu­su or­gan­la­rın gö­rev­le­ri­ne son ve­ril­me­si­ne ne­den olan ve mah­ke­me ka­ra­rın­da be­lir­ti­len ta­sar­ruf­la­rı hü­küm­süz sa­yı­la­cak. Ye­ni or­gan­lar en geç 2 ay için­de se­çi­le­cek.

Kamu görevlisi gibi ceza alacak

Birlik ve TİM organlarının üyeleri ile personeli, görevleriyle ilgili suç teşkil eden fiil ve hareketlerinden, bu kuruluşların paralarıyla para hükmündeki evrak, senet ve sair varlıkları ile muhasebe ve muamelata ilişkin her çeşit defter ve evrak ile ilgili olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi cezalandırılacaklar.
<< Önceki Haber Hükümetten ihracatçıya büyük darbe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER