İHD: Hükümet, yeni ceza infaz yasası ile katliamlara hazırlanılıyor


İSTANBUL (CİHAN)- İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, mecliste yasalaştırmaya çalışılan Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı'na sert tepki gösterdi. İHD, hükümeti yasayla 'yeni katliamlara hazırlanmaya çalışmakla' suçladı.

İHD, yeni ceza infaz yasası ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Avukat Gülizar Tuncer, öncelikle yasanın gündemde fazla tartışılmamasından yakındı. Tuncer, sinevizyon görüntüleri eşliğinde yaptığı sunumda, yeni ceza infaz yasasının ceza evlerinde bulunan hükümlülere yönelik büyük hukuksuzluk içerdiğini dile getirildi.

21 maddeden oluşan yasanın önemli 19 maddesinin kabul edildiğini hatırlatan Tuncer, yasayla hükümlülerin haklarının ayaklar altına alındığını ve tutuklulara daha kolay müdahale etme imkanı sağlandığını kaydetti. Tuncer, yeni yasayla ceza evlerinde temel müdahale araçları olarak değerlendirilen göz yaşartıcı biber gazların, güvenlik köpeklerinin, kimyasal madde içerikli tozların ve tazyikli suyun çok daha rahat kullanmasına imkan sağlandığı iddia etti. Avukat Gülizar Tuncer, yeni uygulamayla kullanılmak istenilen yeni müdahale araçlarının birer işkence aleti olacağını savundu.

'HASTA MAHPUSLAR ÖLÜYOR'

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Zeynep Ceren Öztoprak ise ceza evlerinde ölümlerin git gide arttığını ve son iki ayda hasta 6 mahpusun hayatını kaybettiğini söyledi.

Meclisten geçirilmek istenilen yeni Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı'yla kaygılarının daha da artığını dile getiren Öztoprak, İnsan Hakları Derneği olarak ceza infaz yasasındaki 16. Maddesinin değiştirilmesini istediklerini ve bu yasanın hasta mahpusun tahliyesini şarta bağladığını dile getirdi.

Bu arada toplantının yapıldığı salonun duvarlarına ise 'Yeni katliam tasarısına hayır', 'Hapishanelerde güvenlik görevlilerine öldürme yetkisi veriliyor' ve 'Mahpuslara karşı, güvenlik görevlilerine sınırsız yetki tanınıyor' gibi dövizler asıldı.


CİHAN
<< Önceki Haber İHD: Hükümet, yeni ceza infaz yasası ile katliamlara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER