İHD: Yılbaşından bu yana 3 bin 861 çocuk haksızlığa uğradı


İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İnsan Hakları Derneği'nin Çocuk Hakları Komisyonu, 1 Ocak-20 Kasım 2015 tarihleri arasındaki çocuk hak ihlalleri raporunu yayınladı. Türkdoğan, "1 Ocak-20 Kasım 2015 tarihleri arasında 3 bin 861 hak ihlali sayısı tespit edildi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; yaşam hakkı ihlali ile 617 çocuk hayatını kaybetti. Yıl boyunca bin 750 çocuk yaralandı. 388 çocuk gözaltına alındı.172 işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 70 çocuk kayboldu." dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Türkiye'deki çocukların durumu ile ilgili genel merkez binasında basın açıklaması düzenledi. Tükdoğan, Türkiye'nin çocuklar açısından şiddetin her türlüsünün yaşamın her alanında yoğunca gözlendiği bir ülke görünümünde olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Derneği Çocuk Hakları Komisyonu 1 Ocak-20 Kasım 2015 tarihleri arasındaki çocuk hak ihlalleri raporunu açıkladı. TUİK verilerine göre; nüfusun 22 milyon 838 bin 482 kişisi 0-17 yaş aralığında. Yani nüfusun yüzde 29,42'si çocuk. Kız çocuk sayısı 11 milyon 113 bin 225 iken, erkek çocuk sayısı 11 milyon 725 bin 457.

SİLAHLI ÇATIŞMALARDA 51 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Tükdoğan, silahlı çatışma ortamında çocukların ihlal edildiğini dile getirdi. Tükdoğan, "Yıl boyunca silahlı çatışma ortamından kaynaklı olarak 7'si kız çocuğu olmak üzere toplam 51 çocuk hayatını kaybetti." açıklamasında bulundu.

Tükdoğan, gözaltındaki ve cezaevlerindeki çocukların durumu ile ilgili verilere göre ise 388 çocuğun gözaltına alındığını kaydetti. Türkdoğan, gözaltına alınan çocuklardan 69 kişinin tutuklandığını vurguladı. Tükdoğan, "38 çocuk gözaltında, 27 çocukta cezaevinde işkence ve kötü muameleye uğradığını iddia etti." dedi.

6 BİN 132 ÇOCUK CEZAEVİNDE

Cezaevindeki çocuklar ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerini açıklayan Tükdoğan, "12-17 yaş grubunda cezaevinde 6 bin 132 çocuk bulunuyor. Bu çocukların yüzde 97,3'ü erkek, yüzde 2,7'si ise kız çocuk oldu." diye kaydetti.
Türkdoğan, Adalet Bakanlığı'nın verilerini de açıkladı. Buna göre Adalet Bakanlığı'nın 7 Ekim 2015 tarihinde yapmış olduğu açıklamada; bin 655'i hükümlü, 641'i tutuklu olmak üzere, toplam 2 bin 296 çocuğun cezaevlerinde.

ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILDIĞI İŞ YERLERİNDE 14 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Türkdoğan, çocukların çalıştırıldığı iş yerlerinde meydana gelen ölümlü kazalarda 3'ü kız çocuğu 2'si sığınmacı çocuk olmak üzere, toplam 14 çocuk hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Türkdoğan, "Çocuklar ev içinde ve tarım sektöründe ağır koşullarda çalışmakta ve bu durum kayıtlara yansımamakta. 2012 yılında kayıtlı istihdam edilen çocuk işçi sayısı 893 bin oldu. İstihdam içinde değerlendirilmeyen ev işlerinde çalışan çocuk sayısı, 8 milyon 397 bine çıktı. 17 yaş arası toplam çalışan çocukların (istihdama katılan ve ev içinde çalışan) sayısı 8 milyon 397 bine ulaştı. Toplamda çalışan çocukların tüm çocuklara oranı 1999'dan bu yana yüzde 41'den yüzde 56'ya çıktı." diyerek, DİSK verilerini açıkladı.

Türkdoğan, okula devam ederken çalışan çocukların sayısı 2006-2012 yılları arasında yüzde 64 oranında artarak, 272 binden 445 bine yükseldiğini açıkladı.

YOKSUL AİLELERDE FERTLERİN YÜZDE 44,3'Ü ÇOCUK

Türdoğan, gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nın 2013 yılı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 16 milyon 706 bin yoksul fert bulunurken, yoksul çocukların yoksul fertler içindeki oranı yüzde 44,3 olduğunu kaydetti. Türkdoğan, "Bu oran yaklaşık olarak Türkiye yaşayan insanların 1/5'inin yoksul olduğu anlamına gelmekte. Yine bu oranın yarısına yakınının çocuk olması beraberinde sağlık ve barınma hakları bağlamında ki sorunları da gözler önüne sermekte." dedi.

Türdoğan, UNİCEF'in Ekim 2015 tarihinde mülteci, sığınmacı çocukların durumu ile ilgili veri hazırladığını belirtti. Türkdoğan, "Türkiye'de 2 milyon 72 bin 290 kayıtlı Suriyeli bulunmakta. Bunların bir milyon 123 bin 180 kişisi çocuklardan oluşmakta. Okul çağındaki çocuklardan 385 bini hiç okula gitmiyor." ifadesinde bulundu.

105 SIĞINMACI-MÜLTECİ ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Türkdoğan, yıl içerisinde 105 sığınmacı ve mülteci çocuğun hayatını kaybettiğini aktardı. Türkdoğan, "Türk karasuları içinde 46 çocuk boğularak hayatını kaybetmiştir. Alan Kurdi'nin hayatını kaybettiği deniz faciası sonrası uluslararası toplumda meydana gelen duyarlılık kısa sürede azaldı fakat onlarca çocuk hayatını kaybetmeye devam etti." diye kaydetti.

Türkdoğan, "Türkiye'de çadır-kentler dışında yaşayan sığınmacı çocuklardan 59'u yangın, trafik kazası vb nedenlerle hayatını kaybetmiştir. 2 çocuk da iş kazalarında hayatını kaybetti." dedi.

Türkdoğan, cocuklar bakım evlerinde ve eğitim kurumlarında da yaşamlarını yitirmekte, şiddete ve kötü muameleye uğramakta olduğunu vurguladı. Türdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Elde ettiğimiz verilere göre yıl içinde 1'i kız olmak üzere toplam 5 çocuk eğitim kurumları içinde hayatını kaybetti. Yine eğitim kurumlarına öğrenci taşıyan denetim ve kontrol sorumluluğu resmi makamlarda olan öğrenci servislerinin karıştığı kazalar sonucu 7'si kız çocuğu olmak üzere; toplam 13 çocuk hayatını kaybetti. Yüzlerce çocukta hem okullarda verilen yemeklerden hem de öğrenci servislerinin karıştığı kazalar sonucu yaralanmış ve uzuv kaybına uğradı. 58 çocuk eğitim kurumlarında kötü muameleye uğradığını iddia etti. Bu iddiaların 18 tanesi darp fiziki şiddet iddiasıdır. 36 çocuk ise cinsel istismara maruz kaldığını öne sürdü. Bakım evlerinde kalan 4 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı iddia edildi."

16-17 YAŞ GRUBUNDA 36 BİN 299 ÇOCUK EVLENDİRİLMİŞ

Türkdoğan, çocuk gelinler ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Türkdoğan, 18 yaşından küçük hiç kimsenin evlenmemesi gerektiğinin altını çizdi. Türkdoğan, fiziksel ve psikolojik gelişimi sağlanmadan bir kişinin evlendirilmesi karşı olduklarını dile getirdi. Türkdoğan, "TÜİK'in yayımlamış olduğu İstatistiklerle Çocuk 2014 Raporu'na göre 16-17 yaş grubunda 36 bin 299 çocuk evliliği gerçekleşmiş. Bu evliliklerin 34 bin 629'u kız, bin 670'i erkek çocuk evliliğidir. Küçük yaşta yapılan evliliklerin bir kısmının da kayıt dışı yapıldığı dikkate alınırsa bu sayının daha da yüksek olduğu söylenebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk Türkdoğan, "Çocuklarla ilgili eğitim, sağlık, yoksulluk, işçilik, ihmal ve istismar, gözaltı, cezaevi vb. her türlü verinin tutulacağı çocuk hakları veri tabanı oluşturulmalı. Çocuk cezaevleri kapatılarak kanunla ihtilafa düşen çocuklarla ilgili İnsan Hakları Örgütleri ve alanla ilgili STK ve meslek odalarıyla işbirliği içinde alternatif 'iyileştirme' projeleri hayata geçirilmeli. İlköğretim kesintisiz, zorunlu ve parasız olarak laik, bilimsel ve anadilinde yapılarak temel sözleşmelere uygun yürütülmeli." önerilerinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber İHD: Yılbaşından bu yana 3 bin 861 çocuk haksızlığa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER