İhracatçı, ambargosuz İran için atakta

İhracatçı, ambargosuz İran için atakta

Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ambargosuz döneme geçecek olan İran'da temaslarda bulundu. 3 birlik ile ülkeye giden firmaların yöneticileri Tahran'da 300'e yakın ikili görüşme yaptı.

Ambargo ve yaptırımların kalkması ile Türkiye-İran ticaretinde yeni bir döneme girildiğini dile getiren Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Zekeriya Mete, "Ambargosuz dönem sektörümüz için önemli imkânlar yaratıyor. Bu ülkede rol oynayabiliriz." dedi.

Mete, şunları anlattı:

"İran'la ihracatımız dilediğimiz seviyelerde değil. Bunu yeni dönemde arttırmak amacımız. Onun için yatırımcılarımızı İranlı şirketler ile bir araya getirdik. İran'la üç asrı aşan bir ortaklığımız var. Ticari bağlarımız konjonktür nedeniyle kesintiye uğrasa da kopmadı. Bundan böyle yeni bir döneme giriyoruz ve amacımız Türkiye-İran hattında köprü görevi görmek."

Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, ambargonun kalkmasının mobilyacının lehine olacağını vurguladı. Bu dönemden yararlanılması temennisinde bulunan Güleç, şöyle devam etti:

"İran'a ambargonun kalkması satışları tekrar arttıracak, böylece firmalarımız yatırımlarını rahat yapabilecektir. Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nın (TTA) sunduğu imkânlara bakarak tek başına perakende sektöründe takip eden üç sene içinde İran'da Türkiye'nin 500 satış yeri açacağı tahmin ediliyor. İran'da rakiplerimiz tüm dünyada olduğu gibi Çin, Hindistan ve Güney Kore. Bu ülkelere göre artımız mobilya kültürü olarak da bir birini andıran beğenilerimiz var. Yani İran bizim için kendimizi kolay ifade edebileceğimiz ve anlaşılabileceğimiz bir yer."
Ahmet Güleç, ayrıca Türkiye'nin mobilya ihracatında Türkiye'nin önemli bir yerde olduğunu belirtti. Ardından "Bu dönemde İspanya, Portekiz, Belçika, Hollanda, Endonezya, Avusturya, Danimarka ve İsveç'i bile geride bıraktık. Bugün, Irak, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracatımız artarak devam ediyor." açıklamalarında bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber İhracatçı, ambargosuz İran için atakta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER