İlticada birinci olduk! Türkler akın akın bu ülkeye gidiyor

Türkiye'den göç akını devam ediyor. Son bir yılda Almanya’ya 64 bin 624 Türk vatandaşı iltica etti. 2 bin 993 Türk doktor vizeyle gidip göreve başladı. Yaklaşık 50 bin Türk de oturma -çalışma ve aile birleşimi vizesiyle Almanya’ya gitti. Bu sayılarla Türkler Almanya'ya göçte 1. sıraya yükseldi.

SHABER3.COM

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre Son yıllarda Türkler’in Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri ile İngiltere, İsviçre, ABD, Kanada, Japonya gibi ülkelere akını giderek katlanıyor. Özellikle Almanya’ya gidişlerde rekorlar kırılmaya başlandı. Gelenlerin ilk sırasında Türkiye’de geçim sıkıntısı çekenler, ikinci sırada "yetişmiş elemanlar“, üçüncü sırada Türk doktorlar ve aile birleşimi ile gelenler var. Bu gruba bir de Türk yatırımcılar eklendi.

İŞSİZ, DOKTOR VE UZMANLAR

Almanya’ya 2023 yılında yasa dışı yollarla gelip iltica talep eden Türk sayısı 62 bin 624 oldu. Buna ülkeye gizlice girip izini kaybettirenler dahil değil. Çalışma- oturma vizesiyle ve aile birleşimi ile gelenlerin sayısı da 50 bine yakın. Bunun dışında, sadece son bir yılda 2 bin 993 Türk doktor vize alıp Almanya’da göreve başladı. Almanya’daki Türk doktor ve yetişmiş personel açığı bir şekilde Türkler’le kapatılırken, diğer yandan da kaçak olarak gelenler, "sosyal yardımlar ve çeşitli ödeneklerle“ geçimini sağlıyor.

TÜRKLER, AFRİKA’YI 3’E KATLADI

Bu sayıları toplayınca Türkler, Almanya’yı en çok tercih eden millet oldu. Yaklaşık 120 bin Türk Almanya’ya yerleşirken, ikinci sırayı 104 bin ile Suriyeliler, üçüncü sırayı ise 53 bin ile Afganlar aldı. Türkler, bu rakamlarla bütün Afrika kıtasından bir yılda Almanya’ya gelen 40 bin göçmeni üçe katladı.

Türkiye’den sadece Türk vatandaşları değil, Türkiye’deki Afganlar ve Surilelire de Almanya yolunda. Bunun en büyük nedeni, Türkiye’deki kazançlarının artık, ülkelerine para gönderemeyecek düzeyde olması. Bir Afgan, bir kaç yıl önce ailesine Türkiye’den gönderdiği parayla, orada bir ay rahat geçindiklerini ancak artık, Türkiye’den ayda gönderilen 10 bin TL’nin Afganistan’da kimseyi geçindirmediğini söylüyor. Yani, Türkiye’deki göçmenler de enflasyondan kaçıp Almanya’ya sığınıyor.

TÜRK YATIRIMCILAR DA GELİYOR

Erdoğan’ın "Giderlerse gitsinler“ dediği Türk doktorlar, daha iyi gelir ve yaşam koşulları için Almanya’yı seçerken, son olarak "her alanda yetişmiş personel“, özel vize alıp gelmeye başladı. Bunların vize işlemleri 1000 Euro ile 3000 Euro arasında aracılar tarafından yapılıyor.

Aile birleşimleri dışında en büyük grup da Almanya’da şirket kurup ya da yatırım yapıp gelenler oldu. Türk işadamları da artık Almanya’yı "umut“ olarak görüyor ve hemen her alanda yatırım için fırsat arıyor.

Türk işadamlarının Almanya'daki yatırımlarının başında emlak ve otomotiv sektörü geliyor. 1960’lardaki Almanya’ya göç dalgasının farklı bir versiyonu yaşanırken, Almanya’da da taşlar yerinden oynuyor ve ilticası kabul edilmeyenlerin hızla sınır dışe edilmesi tartışılıyor.
<< Önceki Haber İlticada birinci olduk! Türkler akın akın bu ülkeye gidiyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER