İngiltere başbakanı, parlamentoda kendini savundu


İngiltere Başbakanı David Cameron, Panama Belgeleri'ne adının karışmasının ardından ilk defa Avam Kamarası'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Paskalya tatilinin ardından gerçekleşen ilk oturumda İngiliz lider, Panama Belgeleri'yle gündeme gelen vergi tartışmalarıyla ilgili olarak milletvekillerinin sorularını cevapladı. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği oturumda Cameron, uluslararası vergi kaçakçılığıyla mücadele edileceğini ancak İngiliz vatandaşlarının yasal yollarla para kazanma hakkı olduğunu vurguladı.

Panama'da merkezi bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon belgenin basına sızdırılmasıyla 2010'da vefat eden babası Ian Cameron'ın da offshore şirketinin adının karışmasıyla gündeme gelen İngiliz Başbakan, son 6 yıllık vergi beyannamesini kamuoyuyla paylaşmış, birçok eleştiri oklarına da maruz kalmıştı.

'ÇOK ÖFKELİYDİM' DİYEREK KENDİNİ SAVUNDU

Politikacıların mali konularda şeffaf olması gerektiğini ifade eden Cameron, bu konuda muhalefetin savunduğu konularda hemfikir olduğunu, özellikle mali konulardan sorumlu Başbakan, Maliye Bakanı, Muhalefet Lideri ve Gölge Maliye Bakanı gibi üst düzey yetkililerin, vergi beyannamelerini açıklaması gerektiğini vurguladı.

Başbakan koltuğuna oturmadan önce babasının şirketinde kendisinin ve eşinin de hisselerini sattığına dair daha erken açıklama yapmamasıyla ilgili eleştirileri kabul eden Cameron, 'babası hakkında söylenenlere çok öfkeli olmasını' gerekçe gösterdi. İngiliz lider, "Bu meselelere geçen hafta daha hızlı cevap vermediğim için yapılan tüm eleştirileri kabul ediyorum ama dediğim gibi, babamın yaptıkşarının yansıtılma şekline çok öfkeliydim" şeklinde konuştu.

CORBYN: DİKKAT DAĞITMA SANATINDA USTALIK DERSİ

Oturumda söz hakkı alan ana muhalefet İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, Başbakan Cameron'ın konuşmasını, 'dikkat dağıtma sanatında ustalık' dersi olarak tanımlayarak, İngiliz liderin halkın söz konusu Panama Belgeleri'nde ne kadar öfkeli olduğunu anlayamadığını ifade etti.

Corbyn, Panama Belgeleri'ne ilişkin bağımsız bir soruşturma yapılmasını yineleyerek, İngiltere'nin Gümrük ve Gelir Dairesi'nin (HMRC) bütçesinin de artırılması gerektiğini savundu.

MİLLETVEKİLLERİ DE VERGİ BEYANNAMELERİNİ AÇIKLADI

Öte yandan, Başbakan Cameron'un ardından Maliye Bakanı George Osborne, ana muhalefet İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve Türk kökenli Londra Belediye Başkanı Boris Johnson da vergi beyannamelerini açıkladı.

Açıklanan beyannamelere göre Maliye Bakanı Osborne, 2014 – 2015 döneminde, 198,738 sterlin (yaklaşık 804 bin TL) gelir elde ederken, 72,210 sterlin (yaklaşık 292 bin TL) vergi ödedi. Corbyn ise milletvekili maaşından 18,912 sterlin (yaklaşık 77 bin TL) vergi ödediğini, vergiye tabi diğer gelirinin de 1,850 sterlin (yaklaşık 8 bin TL) olduğunu açıkladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Panama Belgeleri'nde babasının offshore yatırım fonu olduğunun ortaya çıkmasının ardından bu fondan hisse satarak 19 bin sterlin kar elde ettiğini açıklamış, ancak bu bilgiyi daha önce gizlediği için istifa çağrılarına hedef olmuştu.

Eleştiri oklarının hedefinde bulunan İngiliz lider, İngiltere'de vergi beyannamesini açıklayan ilk Başbakan olarak tarihe geçmiş oldu. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere başbakanı, parlamentoda kendini savundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER