İngiltere'de AB karşıtlarından Obama'ya 'referanduma karışma' uyarısı


İngiltere'de partiler arası grup, ABD Başkanı Barack Obama'yı Haziran'da yapılacak Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılma referandumuna müdahale etmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Gelecek ay resmi temaslarda bulunmak üzere Birleşik Krallık'a gelecek ABD Başkanı Barack Obama'ya, 23 Haziran Perşembe günü Ada'da yapılacak AB üyeliği halkoylamasına müdahale etmemesi için uyarı mektubu gönderildi. Söz konusu mektup, referandum sürecinde Ada'nın AB üyeliğinden ayrılmasını destekleyen "Brexit" cephesi tarafından gönderildi.

"OBAMA'NIN YORUMU TALİHSİZ"

Mektupta Amerikalı Başkan'ın geçen yıl İngiltere'nin AB'de kalmasından yana sarf ettiği ifadeler hatırlatılarak, Beyaz Saray'daki son döneminde böyle bir açıklamanın "talihsiz bir dönüm noktası" olduğu belirtiliyor.

Mektupta şu ifadelere yer veriliyor;

"ABD Başkanı'nın koltuğunda otururken, Amerika'yı ilgilendiren konularda bir yükümlülük hissetmesini anlaşılabilir karşılayabiliriz ancak bizim ulusal kararlarımız hakkında pasif bir diplomatik önerinin bile amaçlanan tepkinin tersiyle karşılaşılacağı yönünde uyarıda bulunulması bir şarttır."

Mektupta ayrıca, referandumda İngiliz halkının vereceği kararın "derin sonuçlar" doğurabileceğine dikkat çekilerek, söz konusu halkoylamasının sadece İngiltere'yi ilgilendirdiği ve AB'ye yönelik herhangi bir yorumun yabancı politikacılar tarafından gelmemesi gerektiği savunuluyor.

Mektup, "Brexit" kampanyasına destek veren, AB ve göçmen karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farange, ana muhalefet İşçi Partisi milletvekili Kelvin Hopkins, iktidar Muhalefet Partisi milletvekilleri Tom Pursglove ve Peter Bone'un imzasını taşıyor.

Geçtiğimiz yıl ABD Başkanı, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye verdiği mülakatta İngiltere'nin AB'den kalmasından yana olduğunu açıklamış, İngiltere Başbakanlığı da Obama ve diğer dünya liderlerinden AB üyeliği için gelen yorumları "kulak vermeye değer" şeklinde nitelendirmişti. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere'de AB karşıtlarından Obama'ya 'referanduma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER