İngiltere ve Çin, ilişkileri 'küresel stratejik ortaklık' seviyesine çıkardı

İngiltere ve Çin, ilişkileri 'küresel stratejik ortaklık' seviyesine çıkardı

Tarihi İngiltere ziyaretini sürdüren Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in İngiltere Başbakanı David Cameron'la görüşmesinin ardından ikili ilişkilerin, 'küresel kapsamlı stratejik ortaklık' seviyesine çıkarılmasına karar verildi.

Çin medyasına göre, iki lider, görüşmede "21. yüzyılda küresel kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerini" oluşturma ile ilişkilerin kalıcı, açık ve ortak kazanca dayalı 'altın dönemini' başlatma kararı aldı.

Görüşmede Xi, Çinli şirketleri İngiltere'nin kuzey projesine yatırım yapmaya teşvik edeceklerini kaydetti. Xi ayrıca, Çin'in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na katılması hususunda İngiltere'nin desteğini beklediklerini de ifade etti. David Cameron ise Çin'in Batı'daki en iyi işbirliği ortağı olmaya hazır olduklarını vurguladı.

Uzmanlar, Xi ve Cameron görüşmesinde on milyarca dolar tutarında yapılan anlaşmalarla iki ülkenin, ilişkileri yeni seviyeye çıkarma isteğini gösterdiğini belirtiyor. Özellikle kilometre taşı niteliği taşıyan nükleer anlaşmanın imzalanması, Çin'in nükleerdeki seviyesinin Batı dünyasında da kabul gördüğü ve bunun aynı zamanda Çin'in nükleer enerji tesisi alanında Batı ülkesinde yaptığı ilk büyük miktarlı yatırım olduğu belirtildi.

Öte yandan İngiltere ziyaretinde konuşan Xi, Çin ekonomisinde sert iniş olmayacağını vurguladı. Çin'in diğer gelişmekte olan ekonomiler gibi 'yeni normal'e girdiğini ifade eden Xi, hızlı büyüme yıllarının ardından ekonomideki durgunlukla başa çıkabilecek direnci inşa ettiklerini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere ve Çin, ilişkileri 'küresel stratejik ortaklık'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER