İpek Enerji'den açıklama: Amaç kamuoyunu yanıltmak

İpek Enerji, Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un bir televizyon kanalındaki açıklamalarına sert tepki gösterdi.

İpek Enerji'den açıklama: Amaç kamuoyunu yanıltmak

Açıklamada, bakanın kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği ve İpek Enerji ile ilgili belgelerin bakanlık arşivinde yer aldığı vurgulandı.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un bir televizyon kanalında İpek Enerji ile ilgili iddialarına şirketten sert tepki geldi. Konu ile ilgili daha önce çok sayıda açıklama yapıldığı hatırlatıldı. Bakan Alaboyun’un yanlışta ısrar ettiğine dikkat çekildi. Bakan Alaboyun’un İpek Enerji’nin petrol bulduğu alanı gösterip, petrolü TPAO’nun bulduğunu belirterek kamuoyunu yanıltmaya çalıştığının altı çizildi. Açıklamada İpek Enerji ile ilgili gerçeklerin yer aldığı belgelerin bakanlık arşivinde yer aldığına vurgu yapıldı.

ÇALIŞMALAR iÇiN 30 MiLYON DOLAR HARCANDI
Bakan Alaboyun’un iddialarına cevapların yer aldığı açıklamada İpek Enerji’nin petrol kuyuları ile ilgili gerçekler şöyle sıralandı:
İpek Enerji petrol arama ruhsatlarını PİGM’den kanunun tüm şartlarına uyarak, 25.11.2010 tarihinde almıştır. 2011 yılının hemen başında dataları satın alıp bunlar üzerinde yeniden çalışmalar yapmıştır. İpek Enerji 25.11.2010 tarihinden 02.09.2013 tarihine kadar yaptığı aramalar sonucunda petrol keşfetmiştir. Arama çalışmaların başladığı günden, petrol keşfini yaptığımız güne kadar 30 milyon dolara yakın harcama yapılarak gerekli teknik çalışmalar ve sondaj faaliyetleri yürütülmüştür.

VERiLER PARASI ÖDENEREK ALINDI
Bakanın bildiği gibi bir ruhsat alınınca o bölgede yapılmış tüm bilgiler PİGM aracılığı ile satın alınmaktadır. Bizim de yaptığımız TPAO’nun yaptığı çalışmaları hukuka uygun olarak satın almak olmuştur. İpek Enerji, petrol arama ruhsatlarını PİGM’den aldıktan sonra ruhsat sınırı içerisinde kalan ve daha önceden farklı şirketler tarafından yapılmış olan sismik verileri TPAO’dan parasını ödeyerek aldı. Bu veriler yıllardır TPAO’nun arşivinde bulunduğu halde hiçbir şekilde bu ruhsatla sondaj çalışması yapılmamıştır. Ruhsat alındıktan sonra yoğun-özverili çalışmalar sonucunda sondaj yerleri belirlendi.

PETROLÜ İLK İPEK ENERJİ BULDU
İpek Koza kuyularımızın bulunduğu bölgede; Batman Kozluk Çayönü Köyü İncirli mevkiinde daha önce ne TPAO’nun ne de bir başka şirketin petrol keşfi vardır. Bu durum PİGM’in kayıtlarından da açıkça bulunabilir. İpek Koza kuyularımızın bulunduğu bölgede ilk petrol keşfini 02.09.2013 tarihinde şirketimiz yapmıştır. Ayrıca sondajın başlaması için gerekli olan malzemelerin temini bile en az bir yıl sürmektedir. Bu zaman aralığında yapılan çalışmalar haftalık ve aylık rapor olarak PİGM’e beyan edilmiştir.

TÜM KUYULAR RUHSAT SINIRLARI İÇİNDE
İpek Enerji olarak faaliyette bulunduğumuz arama kuyularımızın tamamı; hem başlangıç hem de bitiş koordinatı olarak, kanunlar çerçevesinde kendi ruhsat sınırlarımız içerisinde açıldı. Bu bilgiler TPAO ve PİGM’de de mevcuttur.

TPAO YASALARA AYKIRI KUYU AÇTI
İpek Enerji’nin kuyularının sondajının yapıldığı tarihlerde 6326 Sayılı Petrol Kanunu yürürlükte idi. Bu tarihte mesafe sınırlaması yoktu. 6491 No’lu Yeni Petrol Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği 11.12.2013 tarihinde yürürlüğe girdikten sonra İpek Enerji olarak 300 metre kuralına uygun hareket ettik ve bu kurala aykırı hiçbir sondaj faaliyetimiz olmadı. TPAO açıkça yasalara aykırı olarak, ruhsat sınırımıza çok yakın ihtilaflı kuyular açmış ve bu kuyularda halen üretime devam etmektedir. TPAO’ya ait bu kuyuların bilgileri de PİGM’de mevcuttur.

YEMİŞLİK 3 KUYUSU FARKLI LOKASYONDA
İpek Enerji olarak sondaja başladığımız tarihte aynı jeolojik yapıda TPAO’nun hiçbir çalışması yoktur. Ayrıca TPAO’nun Yemişlik 3 isimli kuyusu da bu bölgeden tamamen ayrı bir lokasyonda tamamen farklı bir jeolojik yapının üzerindedir. Petrol keşfimizden hemen sonra TPAO komşu sahamızda ruhsat sınırımızın hemen bitişiğine 4 adet kuyu açmıştır. Bu kuyuların mesafesi açıkça 6491 No'lu Kanun'a aykırıdır.TPAO açıkça yasalara aykırı olarak ruhsat sınırımıza çok yakın kuyular açmış ve bu kuyularda halen üretime devam etmektedir.

FAALİYETLER MEVZUAT KAPSAMINDA
Şirketimiz tüm işlemlerini ve faaliyetlerini yasal mevzuat kapsamında eksiksiz olarak yerine getirmektedir. İpek Enerji’de daha önce çalışmış olan ve halen çalışan tüm personel tamamen yasal mevzuata uygun olarak istihdam edilmekte. Resmi kayıtlara SGK’dan ulaşılabilir. Şirketimizce sorunun çözümü için bütün yasal yollara başvurulacaktır.

TÜM KAYITLAR PİGM’DE MEVCUT
Petrol keşfi tarafımızca yapılmış olmasına rağmen, kamu kurumu ile bir ihtilaf yaşanmaması adına kabul ettiğimiz yüzde 50-yüzde 50 ortaklık dahi TPAO tarafından reddedilmiştir. Bu tutanaklarda da, resmi kayıtlarda da mevcuttur. Şirketimizin günlük/aylık petrol üretimi PİGM kayıtlarında mevcuttur. Bu konuda her şey rakamlarla çok net olup başka bir söz söylemeye gerek yoktur.

Haber hakkında okuyucu görüşü:

MUSTAFA GÜN: Bu ne densizlik,Millilik isteyen ama milli bir şirketin milyon dolarlar harcayarak bu memlekete yapmaya çalıştığı bunca katkının önüne geçmek için yine devletin gücü ile engel olmaya çalışan bir zihniyet. Haset ve düşmanlık kendi başınızı yesin inşallah. Memleketin doğal zenginliklerini üç beş kuruşluk menfaatleriniz için peşkeş çektiğiniz, yabancı şirketlere de aynısını yapsanız ya... Biraz sıkar değil mi... Sen de çık deveyi havuduyla götüreni görmeyip ne güzel yolumuz var de...(yolu yaparken çerez niyetine götürdüklerini de hiç saymıyorum artık...) / 21 Ekim 2015 03:48, Çarşamba
<< Önceki Haber İpek Enerji'den açıklama: Amaç kamuoyunu yanıltmak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER