İran'da ilk sonuçlar, ılımlılar ve reformcuların zaferini gösteriyor


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve reformcu müttefikleri, dün yapılan seçimlerden başarıyla çıktı. Başkent Tahran için ayrılan 30 milletvekilliğinden 29'unu bu grubun kazandığı belirtildi. Tahran'da reformcu 'Umut Listesi'nin lideri Muhammed Rıza Arif'in en çok oyu alan aday olduğu kaydedildi.

Vefat etmesi halinde dini lideri seçen Uzmanlar Konseyi seçiminde de Ruhani ve müttefikleri Tahran'da zafer kazandı. Resmi IRNA ajansına göre Uzmanlar Meclisi için aday olan eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, ilk sonuçlara göre birinci sırada yer alıyor. Onu mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani takip ediyor.

Taşradan gelecek sonuçların ise Uzmanlar Konseyi'nde muhafazakarları öne çıkarması bekleniyor. Parlamentoda ise muhafazakarların azınlıkta kalması ihtimali yüksek. Tüm oyların sayılmasının üç gün sürebileceği kaydediliyor.

Seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan Ruhani, "Artık yarış bitti. Şimdi İran'ın ekonomik gelişmesinde yeni bir sayfa açma vakti." dedi. Ruhani, halkın seçilmiş hükümete güvendiğini sandık başında gösterdiğini de ekledi. İran Meclisi, geçtiğimiz dönemde muhafazakarların kontrolündeydi. CİHAN
<< Önceki Haber İran'da ilk sonuçlar, ılımlılar ve reformcuların zaferini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER