İş dünyasından ortak çağrı

1 Kasım seçimlerinin ardından iş dünyası bir an önce reformların ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi talebinde bulundu. Patronlar kulübü TÜSİAD, kutuplaşmanın sona erdirilmesi ve birlik çağrısı yaparken TİSK, “Kurulacak hükümet göz ardı edilen ekonomiye ve çalışma hayatına öncelik vermelidir.” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, ortak akılla hareket edilmesini istedi.

İş dünyasından ortak çağrı

İş dünyası, genel seçimlerin ardından yaptığı açıklamalarda toplumsal kutuplaşmanın sona ermesi, hukuk devletinin inşa edilmesi ve reform süreçlerinin hızlandırılması çağrısında bulundu. Yapılan açıklamalarda bu hedeflere ulaşılması için hükümetin ve TBMM'nin hızla gerekli düzenlemeleri yapması istenirken, bir süredir rafa kalkan ekonomiye acil olarak öncelik verilmesi talebi dile getirildi. Başkanlığını Cansen Başaran Symes'in yaptığı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nden (TÜSİAD) yapılan açıklamada, yeni parlamentonun Türkiye'deki özgürlük alanlarını genişletme, demokratik standartları yükseltme, hukuk devletini güçlendirme ve refah seviyesini artırma yolunda uyum içinde çalışması arzusu dile getirildi. İş dünyasının kurulacak hükümetten ve TBMM'den beklentisi; ilerletilmesi ve geliştirilmesi gereken siyasi reform ve kamu yönetimi, kalkınma ve rekabet gücü alanlarında bir dizi düzenlemenin süratle hayata geçirilebilmesi olarak sıralandı. AB üyelik sürecinin güçlendirilmesi ve bir süredir yıpratıcı düzeyde keskinleşmiş olan toplumsal kutuplaşmanın sona erdirilmesi yönünde, ortak akıl ve uzlaşı anlayışı içinde hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

EKONOMİK VE SOSYAL REFORM TALEBİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu da açıklamasında, ekonomi ve reformlara vurgu yaptı. “Yeniden ve güçlü bir tek parti iktidarının sandıktan çıkmış olması, istikrar, huzur ve güvenin daha da güçlenmesi açısından büyük bir fırsattır.” diyen Hisarcıklıoğlu, herkesin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, istişare ederek ve ortak akıl ile tüm meselelerin üstesinden gelinebileceğini kaydetti. 2015'i ‘kayıp yıl' olarak değerlendiren TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, 2016'da bunun telafi edilmesinin önemine vurgu yaptı. Kadooğlu, “1 Kasım sonuçları; ekonomik ve sosyal reformların hız kazanması, sorunların bir an önce çözümü, barış ortamının yeniden tesis edilmesi, yatırımların güven içinde tekrar başlaması, demokratikleşme sürecinin devam etmesi için, halkın verdiği yeni bir fırsattır. Yeni kurulacak hükümetin, dünü dünde bırakıp yeni bir heyecan yeni bir sinerji ile; ekonomi, barış süreci, Avrupa Birliği süreci ve dış politika gibi dört önemli konuda hızlı hareket etmesini ve gereken reformları hayata geçirmesini diliyoruz.” dedi.

Kırgınlıkları unutup ekonomiye öncelik verilmesini isteyen KAGİDER, kurulacak hükümetten beklentileriyle ilgili olarak, “Türkiye genelinde gittikçe hâkim olan ayrımcı söylemlerin ve kutuplaşmayı pekiştiren anlayışın, diyalog ve toplumsal uzlaşı ile sona erdirilmesi yönündedir. KAGİDER olarak, ülkemizde yeniden ekonomik kalkınma, istikrar, barış ve huzur ortamının inşa edilmesini bekliyoruz.” dedi. Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Serkan Sevim, “Türkiye, gelecek dört yılı en iyi şekilde değerlendirmelidir. Güçlü bir iktidarla geleceğe umutla bakmak, demokrasinin ve hukuk sisteminin gelişimine tanıklık etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), yeni hükümetten beklentilerinin toplumun endişelerini giderecek çözümler bulunması olarak özetledi: “Artık işimize odaklanalım. Kurulacak hükümet göz ardı edilen ekonomiye ve çalışma hayatına öncelik vermelidir.”

GÜVEN ORTAMI TESİS EDİLSİN

Her seçim döneminde sıkıntılar, dargınlıklar ve kırgınlıklar yaşandığını ifade eden Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, artık bunları geride bırakıp ülkenin geleceğine yönelip, hep birlikte ekonomiye odaklanmak gerektiğini söyledi. Daha fazla vakit kaybetmeden sosyal ve ekonomik reformların devreye alınması ve güven ortamının tesis edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, toplumun tüm kesimleriyle el ele, Türkiye'nin huzuru ve kalkınması için sinerji oluşturulması gerektiğini kaydetti. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin seçimlerle zaman kaybettiğini ifade ederek, “Gerginliklerin bu ülkeye fayda getirmediğini geçmişte hep birlikte gördük. Artık Türkiye'nin yeni bir büyüme hikâyesine ihtiyacı var.” değerlendirmesini yaptı.

Ahmet Erdem'in başkanı olduğu ve Türkiye'ye doğrudan yatırım yapmış uluslararası yatırımcı şirketlerin temsil edildiği YASED de yaptığı açıklamada, siyasi partileri uzlaşma kültürü ile hareket etmeye çağırırken; yeni hükümetin vakit kaybetmeden ülkenin sosyo-ekonomik gelişimini hızlandıracak, refah düzeyini yükseltecek, yasal, demokratik ve ekonomik reformları gerçekleştirecek adımlar atmasını istedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 1 Kasım seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Artık seçim atmosferini bir an önce geride bırakarak Türkiye'nin geleceğini düşünmek zorundayız. Sadece ekonomide değil, tüm alanlarda yeni reformlara ihtiyaç var. İhracatçılar ve sanayiciler olarak en büyük beklentimiz yeni hükümetin; inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, eğitimi öne çıkaran, yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanmış ihracat odaklı bir büyüme modelini gündemine alması.”

Reform sürecini devam ettirmeliyiz

Mustafa Boydak (Kayseri Sanayi Odası Başkanı): Bu dönemde dört partiden oluşan bir Meclis yapısı karşımıza çıktı. Bundan sonra ana gündem maddesi ekonomi olmalı. Bundan sonraki süreçte memleketimizde istikrar olmasını ve bir an önce Türkiye'nin ekonomik gündeme dönmesini istiyoruz. Tekrardan reform sürecine devam etmemiz gerekiyor. Yarım kalan projeler var, iş dünyasının beklediği birtakım mikro reformların yanı sıra vergi reformu gibi reformlar var.

Orta gelir tuzağından kurtulmak için çalışalım

Salih Bezici (Ankara Ticaret Odası-ATO) Başkanı: Vatandaşlarımız barış, huzur ve güvenlik içinde yaşamak istiyor. Türkiye'nin gündemi artık ekonomi olmalıdır. Türkiye'yi yüksek gelir seviyesine taşıyacak ekonomik reformların hayata geçirilmesi gerekiyor. Orta gelir tuzağından çıkmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Halkımız daha yüksek bir refah seviyesinde yaşamayı hak ediyor. El ele vererek reformları hayatı geçirelim ve ülkemizi hep birlikte hak ettiği seviyeye taşıyalım.

Meseleler hukukun üstünlüğü içinde çözülmeli

Bendevi Palandöken (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu-TESK) Başkanı: Esnaf ve sanatkarımız hukukun üstünlüğü ve istikrar içinde reformların yapılıp ekonomik sorunlarına çözüm bulunmasını beklemektedir. Halkımız güven ve istikrarı tercih ederek AK Parti'ye tek başına hükümeti kurma yetkisini güçlü bir şekilde verdi. Artık daha çok çalışarak ekonomide yeni bir hamle yapma zamanıdır.

Zaman
<< Önceki Haber İş dünyasından ortak çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER