'IŞİD ile mücadelenin hükümet programında belirgin yer almaması büyük eksiklik'


Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin, yeni hükümet programında Diyarbakır, Suruç ve Ankara patlamalarında yüzlerce vatandaşın ölümüne neden olan IŞİD terör örgütü vurgusu yapılmamasını eleştirdi. Taştekin, "Hükümet programında IŞİD'le mücadelenin yer almaması ciddi bir eksikliktir." dedi.

Taştekin, 64.Hükümet Programındaki 'Güvenlik Politikalarını' değerlendirdi. İktidar partisinin seçim bildirgesindeki vaatlerinin daha önceki hükümet programlarından farklı ve yeni bir yaklaşım getirmediği vurgulayan GÜSAM Başkanı, "Oysa dünyamızda, bölgemizde ve ülkemizde iç güvenlik alanındaki parametreler sürekli değişmekte ve sorunlar gittikçe daha karmaşık hale gelmektedir. Bu konjektörde daha sağlam güvenlik politikaları oluşturulmalıydı." diye konuştu.

"TÜRKİYE, IŞİD'E BAKIŞINI NET ORTAYA KOYMALIYDI"

Taştekin, hükümetin açıkladığı programda bölücü terör örgütüyle mücadelenin açık ve net bir şekilde ele alınırken, özellikle Diyarbakır, Suruç ve Ankara patlamalarında yüzlerce vatandaşın ölümüne neden olan IŞİD terör örgütü ve bu örgütle mücadelenin nasıl olacağı vurgusunun yer almadığına dikkat çekti. GÜSAM Başkanı, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Özellikle Paris saldırıları sonrası dünya gündemine oturan IŞİD terör örgütünün Türkiye'yi bir lojistik üs gibi kullandığı, Türk devletinin buna göz yumduğu iddialarının olduğu bir dönemde, hükümet programında IŞİD'le mücadelenin yer almaması ciddi bir eksiklik olarak görülecektir. Gerek PKK terör örgütünün gerek IŞİD terör örgütünün, örgütsel faaliyetlerinin finansmanının önlenmesine yönelik tedbirlerin neler olacağı bir hedef olarak ortaya konmamıştır. Her iki örgütün sınır güvenliğinin zayıf olduğu Irak ve Suriye sınırları üzerinden, başta uyuşturucu ve akaryakıt olmak üzere kaçakçılık faaliyetlerinin ne şekilde önleneceği belirtilmemiştir."

"SOKAK ÇIKMA YASAKLARI GÖÇE ZORLAR"

Hükümet programında, terörle mücadele edilirken bunun masum vatandaşlara zarar vermeden, şeffaf ve hesap verilebilir bir anlayışla yapılacağının belirtildiğine dikkat çeken Taştekin, açıklamasını şöyle tamamladı: "Oysa mevcut durumda bölgedeki birçok ilçede günlerce süren sokağa çıkma yasakları yöntemiyle terörle mücadele sürdürülmektedir. Bu durum da orada yaşayan halkın mağduriyetine yol açmakta, hatta bölge insanı güvenlik endişesiyle göç etmeye başlamıştır. Hükümet programı genel geçer ifadeler yerine halkı mağdur etmeden sadece teröristler üzerinde etkili olacak bir mücadeleyi nasıl yapılacağını ortaya koymalıydı."
CİHAN
<< Önceki Haber 'IŞİD ile mücadelenin hükümet programında belirgin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER