İSO, Satın Alma Yöneticileri Endeksi sonuçlarını açıkladı


İstanbul Sanayi Odası, Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mart 2016 dönemi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre Türkiye İmalat PMI endeksi, 49,2 olarak ölçüldü. Benzer şekilde İstanbul İmalat PMI endeksi de 48,8 olarak açıklandı.

Açıklamada, Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin'in Türkiye İmalat PMI anketi ile ilgili şu değerlendirmeleri yer aldı: "Anket verileri, bahara girilirken üretimde, siparişlerde ve ihracatta düşüşlerin yanı sıra istihdamda durgunluğa işaret ediyor. Birçok firma talep koşullarının zayıf olduğunu belirtiyor. Ancak mart ayındaki bozulma ılımlı düzeyde gerçekleşti ve enflasyonist baskılar azaldı. PMI endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayımladığı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde Ocak ayında gerçekleşen yıllık yüzde 5,6'lık büyüme hızının önümüzdeki aylarda düşebileceğine işaret etti."

Balchin'in İstanbul verileri ile ilgili de şu yorumu yaptığı aktarıldı: "İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşulları martta bozuldu. Ancak geçen yılın aralık ayından beri ortalaması 50,0 düzeyinde gerçekleşen PMI endeksi, 2015'in önemli bölümünde yaşanan bozulmaya kıyasla imalat sektöründe son dönemde genel olarak bir stabilizasyon sağlandığına işaret etti. Yeni iş hacminin nihai ürün stoklarına oranı imalat sektörünün önümüzdeki aylarda yeniden büyümeye başlayabileceğini gösteriyor."

CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER