İspanya: Sosyalistler 'hükümeti kurmak' için Katalanlarla anlaştı

İspanya'da seçimden ikinci sırada çıkan Sosyalist Parti, hükümet kurmak için Katalan ayrılıkçılarla tartışmalı bir anlaşmaya vardı

SHABER3.COM

Euronews'te yer alan habere göre İspanya'da Sosyalist Parti (PSOE), ayrılıkçı parti Junts per Catalunya (Katalonya İçin Birlik) ile Başbakan Pedro Sanchez'in koalisyon hükümeti kurmasının önünü açabilecek bir anlaşma yaptı.

Brüksel'de konuşan PSOE'nin örgütsel sekreteri Santos Cerdan, bunun "anlaşmazlığı çözmek için tarihi bir fırsat" olduğunu söyledi.

Euronews tarafından görülen anlaşmanın taslak metninde taraflar, aralarındaki "derin farklılıklara" rağmen Junts'un, af karşılığında, Sanchez liderliğindeki hükümeti desteklemek için yedi sandalye vereceğini belirtiyor.

Sanchez'in Junts'un yedi milletvekili ile 176 sandalyelik çoğunluk kriterini sağlayıp hükümeti kurması bekleniyor.

"Oyları cezasızlıkla takas etmek yolsuzluk"

İspanya'da muhalefetteki muhafazakar partiler ve yargı mensupları Pedro Sanchez'in Katalan ayrılıkçılara af çıkarma planlarına yönelik eleştirilerini arttırdı.

Katalonya'nın bağımsızlık hareketine katılan binlerce kişi için olası bir affın müzakere edildiği dönemde ülkede gösteriler düzenlendi.

Muhalafet partiler Sanchez'i "zimmete para geçirme ve kötü yönetim de dahil olmak üzere suçları temize çıkararak hukukun üstünlüğünü baltalamakla" suçluyor.

Temmuz ayındaki seçimde ilk sırada çıkan Halk Partisi lideri (PP) Alberto Nunez Feijoo, "Sanchez yolsuzluk yapıyor ve hukukun üstünlüğünü hiçe sayıyor. Oyları cezasızlıkla takas etmek yolsuzluktur" dedi.

Sanchez'in lideri olduğu Sosyalist Parti ise sandıktan ikinci sırada çıkmıştı.

AB bilgi talep etti

AB'nin adaletten sorumlu komiseri Didier Reynders, İspanyol bakanlara hitaben yazdığı bir mektupta, "çok sayıda vatandaşın" Komisyonla temasa geçtiğini belirterek, "ciddi endişeler" nedeniyle olası af yasası hakkında daha fazla bilgi talep etti.

Buna yanıt olarak İspanya Cumhurbaşkanlığı Bakanı Felix Bolanos, af tasarısının parlamento gruplarından gelen bir teklif olduğunu söyledi.

Sanchez'in yeni hükümeti kurmak için 27 Kasım'a kadar süresi var, aksi takdirde Parlamento otomatik olarak feshedilecek ve ocak ayında yeni seçim çağrısı yapılacak.

Katalonya'nın 2017'de İspanya'dan ayrılma girişimi başarısız olmuştu.
<< Önceki Haber İspanya: Sosyalistler 'hükümeti kurmak' için Katalanlarla... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER