İstanbul Teknik Üniversitesi Odatv davası bilirkişiliğinden çekildi


Odatv davasında dijital delillerin incelenmesi için mahkemenin bilirkişi istediği İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), öğretim üyelerinin incelemeyi layıkıyla yapamayacağını belirterek bilirkişilikten çekildi. Bunun üzerine Boğaziçi Üniversitesi'nden bilirkişi heyeti oluşturuldu. Mahkeme, dosyayı bilirkişiye gönderdi.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık gazeteciler Nedim Şener, Barış Pehlivan, İklim Ayfer Kaleli, Yalçın Küçük ve eski emniyet müdürü Hanefi Avcı katıldı. Duruşmada mahkeme başkanı Nazım Durmaz, dosyadaki dijital delillerin incelemesine yönelik bilirkişi heyeti oluşturulması için İTÜ'ye yazı yazdıklarını hatırlattı. Başkan Durmaz, İTÜ'den gelen cevapta, bilirkişilerin inceleme için yeterli olmadıklarını bildirdiğini söyledi.

İTÜ'nün mahkemeye gönderdiği cevapta, "Fakültemiz öğretim üyelerinin davada layıkıyla bilirkişilik yapamayacakları, mahkemenize arz edilmiştir. Bunun gerekçesi olarak öğretim üyelerinden alınan beyanlar sonucunda adli bilişim, veri güvenliği, yazılım güvenliği ve zararlı yazılımlar konusunda uzman olan ve bu konularda çalışma yapan öğretim üyeleri bulunmadığı görülmüştür. Fakültemizde bilgisayar ağları konusunda çalışan öğretim üyeleri bulunmakla birlikte bu konuda yapılan çalışmalar genellikle bilgisayar ağlarının performanslarının arttırılmasına ve enerji tüketimlerinin azaltılmasına yöneliktir. Fakültemiz adı geçen konularda inceleme yapacak laboratuvar olanaklarına sahip değildir." denildi.

Mahkemenin tekrar talepte bulunması üzerine İTÜ bu kez bilirkişilikten çekilme yazısı gönderdi. Yazıda, "Mahkemenizin ihtiyaç duyduğu bilgisayar güvenliği konusunda uzman öğretim üyemiz bulunmadığından fakültemizde bu konuda açılan bir dersi de yarı zamanlı bir misafir öğretim elemanı vermektedir. Ayrıca fakültemiz adı geçen konularda inceleme yapacak laboratuvar olanaklarına sahip değildir. Bu nedenlerle mahkemeniz tarafından verilen bilirkişilik görevini layıkıyla yerine getirmemiz konusunda ciddi kaygılar taşımakta olduğumuzdan dosyadaki bilirkişilik görevinden affımızı bilgilerinize arz ederiz." denildi.

Mahkeme de bunun üzerine inceleme için Boğaziçi Üniversitesi'nden 3 kişilik bir heyet oluşturulmasını istedi. Üniversiteden mahkemeye gönderilen yazıda ise Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Doç. Dr. Pınar Yolum Birbil ve Yard. Doç. Dr. Ali Salah'ın bilirkişi olarak belirlendiği bildirildi. Mahkeme, dosyayı bilirkişiye gönderdi ve raporun beklenmesine karar verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber İstanbul Teknik Üniversitesi Odatv davası bilirkişiliğinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER