İstanbul'da yeniden oy sayımları durduruldu

İstanbul İl Seçim Kurulu, CHP’nin başvurusu üzerine, ilçe seçim kurullarının kararıyla yapılan yeniden sayım işlemlerinin durdurulmasına karar verdi.

SHABER3.COM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı, Şile, Bayrampaşa, Ataşehir, Ümraniye, Beykoz, Fatih, Gaziosmanpaşa ilçe seçim kurullarının verdiği kararlar üzerine, İl Seçim Kurulu’na başvurarak, YSK’nın 138 sayılı genelgesinin aksine, geçersiz itirazların kabul edildiğini, oy torbalarının açılarak geçersiz oyların sayımına başlandığını bildirdi ve bu işlemlerin durdurularak, AKP hakkında “kötü niyetli itiraz” sebebiyle idari para cezası uygulanmasını talep etti.

SÖZLÜ KARARLA SAYIMA BAŞLANMIŞ

CHP’nin başvuru üzerine alınan kararda, Şile İlçe Seçim Kurulu’nun kararına yapılan itirazın ekinde yazılı kararın olmadığı, bunun üzerine ilçe seçim kurulu başkanının arandığı ve kararın istenildiği belirtildi. 

İl Seçim Kurulu’nun kararında, Şile İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nın, kararın sözlü olarak verildiğini, ancak yazıya dökülüp imzalanmadığını bildirdiği vurgulandı. 

Daha sonra gönderilen yazıda ise geçersiz oyların sayımına geçildiğinin bildirildiği ifade edildi.

Kararda, Şile ve diğer ilçelere yönelik tüm itirazların incelendiği belirtilerek, “yeniden sayım yapılıp yapılmaması, sadece geçersiz oyların ya da sayım sırasında yapılan itirazla geçerli sayılan oyların sayılması” kararları verildiği anımsatıldı.

TÜM SAYIMLAR DURDURULDU

Kararda, bu işlemlerin ancak ilçe seçim kurulu kararlarının kesinleşmesinden sonra yapılabileceği vurgulandı. 

Bu kararlar kesinleşmeden yapılan sayımlar için ise “tedbiren durdurma” kararı verildi. Bu ilçe seçim kurulu kararlarının inceleneceğinin bildirildiği kararda, bu kararın sonucuna göre işlem yapılabileceği kaydedildi. 

Buna göre, söz konusu ilçe seçim kurullarının verdiği kararlar, itiraz üzerine il seçim kurulunca incelenerek kesin hükme bağlanmadığı sürece yeniden sayım yapılmayacak. 

Bu seçim kurullarının kararları, itiraz edildiği için esastan incelenecek. Diğer ilçe seçim kurullarının kararlarının kesinleşmesi için de ya itiraz sonucu kesin hükme bağlanması ya da itiraz olmadığından kesinleşmesi beklenecek.
<< Önceki Haber İstanbul'da yeniden oy sayımları durduruldu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER