İşte hafıza kaybına karşı 9 şifalı bitki ve baharat

Unutkanlıkla savaşmanın doğal yollarını keşfedin! Hafızayı güçlendiren 9 bitki ve baharatla tanışın.

SHABER3.COM

Unutkanlık sorunuyla karşılaşıyorsanız, çözüm belki de mutfak dolaplarınızdaki bitki ve baharatlarda gizli olabilir. Evet, yanlış duymadınız. Yiyeceklere lezzet katan yaygın bitki ve baharatların bazıları, hafıza kaybıyla savaşmada etkili olabilir. Uluslararası Önleyici Tıp Dergisi'ne göre, nörodejeneratif bozukluklar gibi yaşlanmaya bağlı rahatsızlıkları önleme veya durdurma potansiyeli taşıyan baharatlarla ilgili kanıtlar giderek artıyor.

İşte sağlam bilimsel dayanaklara sahip uzmanlar tarafından önerilen, nöroprotektif ve hafızayı güçlendirici özelliklere sahip olan 9 şifalı bitki ve baharat. Bir sonraki market alışverişinizde bu listeyi göz önünde bulundurarak stok yapabilir ve aşağıdaki beyin sağlığına yönelik önerileri deneyebilirsiniz.

 

1. Tarçın

Bu tatlı ve aromatik baharatın, yaşlı yetişkinlerde ve prediyabetik bireylerde çalışma belleğini artırdığı ve prefrontal kortekse kan akışını iyileştirdiği bulunmuştur. Aynı zamanda Alzheimer hastalığındaki gibi tau proteinlerinin birikimini engellediği, kolesterolü düşürdüğü, açlık glikozunu ve HbA1c seviyelerini azalttığı, insülin hassasiyetini artırdığı gösterilmiştir.
Sağlıklı bir yemek yapma yöntemi: Sabahları sağlıklı bir beyinle güne başlamak isterseniz, kahvaltı smoothienize 1 çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.


2. Zerdeçal


Zerdeçal kökünden elde edilen kurkumin, Alzheimer hastalığındaki beta-amiloid plaklarını azaltabileceği bilinen bir polifenol karışımıdır. Özellikle emilimi artırılmış bir kurkumin özütünün (Longvida) hafızayı ve dikkati kısa sürede iyileştirebildiği gösterilmiştir. 4 hafta süren bir çalışmada, kurkumin takviyesinin işleyen belleği, enerji seviyelerini, sakinliği ve hatta psikolojik stresin neden olduğu yorgunluğu anlamlı şekilde düzeltebildiği görülmüştür.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Zerdeçal baharatını çorba, güveç veya körilere ekleyerek yemeklerinize tat katabilirsiniz.


3. Zencefil

Anti-enflamatuar özelliklere sahip olan zencefil, nörodejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlayabilir ve oksidatif stresi azaltarak beyin hücrelerinin yaşlanmasını ve ölümünü engelleyebilir. Ayrıca doğal bir antiemetik olarak bilinen zencefil, bulantı ve kusmayı azaltmada da yardımcı olabilir. Ancak unutmayın ki zencefil, doğal antikoagülan özelliklere sahip olduğundan kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız dikkatli olmanız gerekebilir.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı:
Taze zencefil kökünü rendeleyerek yapacağınız çayı deneyebilirsiniz. Bir bardak kaynar suya 3 çay kaşığı rendelenmiş zencefil kökü ekleyip 10-15 dakika demleyin, ardından süzerek tüketebilirsiniz.


4. Nane

Nane genellikle diş macunu, sakız veya nefes tazeliğiyle anılırken, nane yapraklarının hafızayı ve odaklanmayı geliştirdiği gösterilmiştir. International Journal of Neuroscience'da yayımlanan bir araştırmaya göre nane kokusu, hafıza ve konsantrasyon üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Nane yapraklarını suya veya smoothie'lere eklemek veya salatalarınıza taze bir tat katmak için doğrayabilirsiniz.


5. Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, içerdiği miristikin sayesinde beta-amiloid plaklarının oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Ayrıca öjenol içeren hindistan cevizi, kalp sağlığına olumlu etkisi olduğu düşünülen bir bileşiktir.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Küçük hindistan cevizi tanelerini yemeklere veya tatlılara ekleyebilirsiniz.

 
6. Biberiye

Biberiye, Alzheimer hastalığı gibi bilişsel düşüşe karşı koruma sağlayabilir ve hafızayı destekleyebilir. Sadece biberiye kokusu bile hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Biberiye, salata soslarından et yemeklerine kadar birçok yemekte kullanılabilir.


7. Safran

Araştırmalar, safranın Alzheimer hastalığı olan kişilerde hafızayı iyileştirebileceğini gösteriyor. Aynı zamanda hafif ila orta şiddette depresyonu olan kişilerin tedavisinde antidepresan ilaçlar kadar etkili olabileceği bulunmuştur.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Safranı yemeklerinizde veya içeceklerinizde kullanarak tüketebilirsiniz.

 
8. Adaçayı

Adaçayı, hafıza sorunlarına karşı koruma sağlayabilir ve bilişsel gerilemeyi engelleyebilir. Özellikle beyindeki nörotransmitter asetilkolini parçalayan bir enzimi inhibe ederek çalışır.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Adaçayını çorbalara veya yemeklere katmanız mümkün.

 
9. Kekik

Kekik, beyindeki nöronları koruyarak yaşlanmaya karşı savunma sağlayabilir. Aynı zamanda beyindeki omega-3 DHA miktarını artırabilir, çalışma belleğini güçlendirebilir ve beyin atrofisini azaltabilir.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Kekik, birçok yemekte kullanılabilecek lezzetli bir bitkidir.

 
Eğer siz veya bir yakınınız hafıza sorunları yaşıyorsanız, hafızayı korumak veya iyileştirmek için yapabileceğiniz pek çok şey olduğunu unutmayın.
<< Önceki Haber İşte hafıza kaybına karşı 9 şifalı bitki ve baharat Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER