İşten çıkarılan işçilere destek verdiler


Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde faaliyet gösteren Tat Metal Fabrikasında çalışan bazı işçilerin sendikal haklarını talep etmesi ve Türk Metal Sendikasına üye oldukları gerekçesi ile işten çıkarıldıkları iddiasına Erdemir işçisi ve Türk Metal Sendikası tarafından eylemli tepki gösterildi.

400 işçisi bulunan Tat Metal'de örgütlenme çalışmalarını sürdüren, aynı zamanda Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda (Erdemir) yetkili Türk Metal yöneticileri, kalabalık Erdemir işçisiyle birlikte otobüslerle geldiği Karadeniz Ereğli Organize Sanayi Bölgesi'nde şirkete yaklaşık 500 metre mesafede araçlardan inerek yürüyüşe geçtiler. Çeşitli sloganlar atarak Tat Metal önüne gelen işçiler, burada da emek ağırlıklı sloganlarını sürdürdü. Türk Metal Şube Başkanı Metin Ercan, burada yaptığı basın açıklamasında, fabrika önündeki eylemi, Tat Metal'in işçi üzerinde oluşturduğu baskı ve işten çıkarmalara yönelik gerçekleştirdiklerini söyledi. Ercan, Tat Metal'deki örgütlenme çalışmalarına, fabrikadaki işçilerin talebi üzerine başladıklarını söylediği konuşmasında, "Burada çalışan işçi arkadaşlarımızın talebi üzerine Tat Metal'de başlattığımız örgütlenme çalışmalarımızda sonuca gidilmiş, oldukça kısa sürede de 'tespit talebini' yapar hale gelecek üye sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Bu kapsamda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 'Üye Yeterlilik Tespit Talebi'nde bulunduk." dedi.

'İŞÇİYE GÖZDAĞI VERDİLER'

Fabrika yönetiminin işçiye göz dağı vermek istediğini anlatan Ercan "Çalışanın, emeğinin karşılığını daha iyi alabilmesi, daha iyi koşullarda iş hayatını sürdürebilmesi için verdiğimiz mücadelede ne yazık ki üzücü olaylar da yaşıyoruz. İşte burada gerçekleştirdiğimiz eylemin ana sebebi de, örgütlenmek isteyen işçilerin bu talebine sıcak bakmayan işverenin, tüm çalışanlara adeta gözdağı vermek için işçi çıkarmalara yönelmesidir. Şu anada kadar ne yazık ki 20 kadar emekçi kardeşimize 'işten çıkarıldın, gelme' denildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Şirket yetkilerinin, çalışanları bire birer odalara çağırıp, 'e-devlet' şifreleri isteyerek, sendikamıza üye olup olmadıklarını belirlemek ve 'işten atarız' tehdidiyle üyelikten ayrılmalarını sağlamak için baskı yaptıklarını da biliyoruz. Bu anayasal bir suçtur. Bunları isteyenleri de tespit ettik. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. İşçi kardeşlerimizin böylesine haklı taleple geldikleri sendikamız Türk Metal'in, yaşanan bu olumsuzluklar karşısında duyarsız kalması mümkün değildir, bunu da bizden kimse beklemesin.

Gerek işten çıkarılan arkadaşlarımız ile çıkarılacağı söylenen arkadaşlarımızın iş yerlerine geri dönmeleri, gerekse işten çıkarmaların son bulması amacıyla, Türk Metal Sendikası ve sendika üyesi Erdemir işçilerimizle birlikte buradaki eylemimizi sürdürmeye devam edeceğiz."

Diğer yandan, Tat Metal'den işten çıkartıldıklarını iddia eden bazı işçiler, kendilerine şirket yetkililerince büyük baskı uygulandığını anlattılar. Sendikaya üye olmamaları konusunda gördükleri baskıya rağmen, sendika istediklerini belirten işçiler Asgari ücretle çalışanlarımız var. Birçok sosyal hakkımızı alamıyoruz. Fazla mesai yaptırılıyor. Bunların giderilmesi için Türk Metal'e üye olduk. Ancak şirketten büyük baskı gördük. İşten çıkarıldıktan sonra tekrar çağırarak sendikalı olmamamız yönünde söylemde bulundular. Halen içerideki arkadaşlarımızı özel odalara alarak sendikadan istifa etmelerini istiyorlar. Bize her şeyin iyiye gideceğini söylediler ama her şey kötüye gidiyor. İkramiyemizi, mesailerimizin yarım saatlerini kestiler. Arkadaşlarımızın bir yıldır 12 saat çalıştırılıyor. İnsani muamele göremiyoruz, tehdit altında çalışıyoruz. Hiçbir sosyal hakkımız, bayram ikramiyemiz yok. Maaşlarımız en taban fiyattan ödeniyor. Şu anda 1000 liraya çalışan arkadaşımız var."

Ercan'ın konuşmasının ardından bir süre daha slogan atan işçiler, olaysız şekilde geldikleri otobüslere binerek OSB'den ayrıldılar. Bu sırada İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, eylem sırasında güvenlik tedbiri aldı. Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak 5. sıra milletvekili adayı Buket Müftüoğlu da katıldı.

Eylem sırasında Türk Metal üyesi bir Erdemir işçisinin, robot kamera ile havadan çekim yaptığı gözlendi.destek-verdiler-1899690.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber İşten çıkarılan işçilere destek verdiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER