İsveç, Türkiye'nin iade talebini reddetti

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Kasım 21 2025
İsveç, sürgünde yaşayan gazeteci Abdullah Bozkurt hakkında Türkiye’nin yaptığı iade talebini reddetti. Yüksek Mahkeme, Türkiye’nin yönelttiği suçlamaların İsveç hukukunda cezalandırılamaz nitelikte olduğunu ve bu nedenle iade için gerekçe oluşturamayacağını belirtti.
Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğini 2024’te onaylamadan önce iade talepleri konusunu kilit bir şart haline getirmiş ve İsveç’teki gazetecilerin iade edilmesini istemişti. Türkiye, İsveç’in NATO’ya katılım sürecini 17 ay boyunca engellemişti.

İsveç Adalet Bakanlığı yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada “Bu yıl 13 Kasım’da hükümet, Yüksek Mahkeme’nin engeller bulmasının ardından Türkiye’den gelen iki iade talebini reddetme kararı aldı” dedi. Yetkili, sırasıyla 29 Ekim ve 3 Temmuz tarihli Yüksek Mahkeme kararlarıyla değerlendirilen 54 yaşındaki Abdullah Bozkurt ve 36 yaşındaki Muharrem Özad’a ilişkin hükümlere atıfta bulundu.

Türkiye, Today’s Zaman’ın eski Ankara temsilcisi gazeteci Abdullah Bozkurt’u “silahlı bir terör örgütünü yönetmek”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “gizliliği ihlal etmek” ve “ulusal güvenlik ile siyasi çıkarlara ilişkin bilgileri ifşa etmekle” suçluyor.

Diğer yandan Türkiye, Muharrem Özad’ı, Gülen hareketine bağlı bir bankada hesabı bulunduğu, harekete mensup kişilerle bağları olduğu ve harekete ait öğrenci yurdunda yaşayıp çalıştığı gerekçeleriyle “silahlı bir terör örgütü üyesi” olmakla suçluyor.

Her iki davada da Yüksek Mahkeme, Türkiye’nin yönelttiği suçlamaların İsveç hukukunda bir yıldan fazla hapis cezası gerektirmediği için bu kişilerin iade edilemeyeceğine hükmetti.
Nordic Monitor, susturulmak istendi

15 Temmuz’dan sonra çok sayıda gazeteci Türkiye’den kaçıp yurt dışında hem Türk hem de uluslararası kamuoyunu bilgilendirmeye devam eden haber platformları kurdu.

Bozkurt da gazeteci Levent Kenez ile birlikte 2019’da Stockholm’de Nordic Research Monitoring Network (Nordic Monitor) adlı platformu kurmasıyla Türk devlet medyası ile istihbaratının önemli hedeflerinden biri haline geldi.

Bu platform, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın otoriter yönetimi ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yurt dışındaki muhaliflere yönelik gözetim, taciz ve kaçırma gibi sınır ötesi baskı faaliyetlerine dair kapsamlı belgeler yayımladı.

Hem kamuy

Bu haberler de ilginizi çekebilir