İsviçre bankaları 2015'te ABD'ye 1 milyar frank ceza ödedi


Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyette bulunan İsviçre bankalarının 2015 yılı içerisinde Adalet Bakanlığı'na ödedikleri toplam cezaların 1 milyar İsviçre Frangı'nı geçtiği açıklandı. Cezaların temel sebebi ise bankaların ABD vatandaşlarının vergi kaçırmalarına yardım etmeleri.

İsviçre bankalarındaki müşterilerin hesap gizliliğini fiilen ortadan kaldıran ABD Adalet Bakanlığı 2009 yılında UBS ile başladığı regülarizasyon çalışmalarına kapsamlı bir şekilde devam ediyor. 2014 yılında sadece Credit Suisse bankasına 2,6 milyar İsviçre Frangı ceza kesen ABD'li müfettişler, 2015 yılında da toplamda 80 İsviçre bankasının incelemesini tamamladı.

ABD Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı müfettişleri sayıları on binleri bulan vatandaşlarının İsviçre bankalarındaki deklare edilmemiş gelirlerini takip konusunda detaylı bir çalışma yürütüyor. İsviçre bankalarını iki kategoride değerlendiren müfettişler önceki yıl ikinci kategorideki bankalarla ilgilendiler. Hesaplarında vergi dairelerine deklare edilmemiş fonları bulunan fakat henüz adli takip süreci başlamayan vatandaşlarının hesaplarının bulunduğu bankaları ikinci kategori olarak adlandıran müfettişler, bu açıdan geçen yıl ondan fazla İsviçre bankasına ceza kestiler. 2015 yılında kesilen cezalarda en büyük pay merkezi Lugano'da bulunan BSI Bank oldu. 211 milyon dolar ceza alan BSI Bank'ı, Cenevre merkezli Lombard Odier 100 milyon dolar ve İsviçre Ziraat Bankası CA 99,2 milyon dolar ile takip etti.

2016 yılı ise İsviçre bankaları açısından daha zor bir yıl olacağa benziyor. Zira bu yıl Amerikalı müfettişler birinci kategorideki bankaların yeni sisteme adaptasyonu ile ilgilenecekler. Bir başka ifade ile vergi kaçırdıkları bilinen ve haklarında hukuki işlemlerin başladığı kişilerin hesaplarının olduğu bankalar devreye girecek. Bu bankalar içinde bulunan Zürih merkezli Julius Baer 2015 yılı sonunda ABD'li makamlar ile 547 milyon dolarlık bir cezada anlaştıklarını duyurmuştu. İsviçre'nin en büyük yatırım bankalarından olan Cenevre merkezli Pictet'in ise Amerikalı müfettişlerle hesabı bu yıl içinde görülecek.frank-ceza-odedi-1979095.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre bankaları 2015'te ABD'ye 1 milyar frank ceza ödedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER