İşyeri hekimi: Madende herhangi bir karbonmonoksit zehirlenmesi olmadı

İşyeri hekimi: Madende herhangi bir karbonmonoksit zehirlenmesi olmadı

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağının işyeri hekimlerinden Dr. Mehmet Serdar Ayanoğlu, ocakta son zamanlarda herhangi bir karbonmonoksit zehirlenmesi olmadığını savundu. İşyeri hekimlerinden Dr. Caner Soyer de madende daha önce çalışanlarda cilt hastalığı oluştuğunu ancak sebebinin bulunamadığını söyledi.

Soma faciasıyla ilgili 6'sı tutuklu, 48'i tutuksuz sanıkdava, Soma Kömür İşletmeleri'nde çalışan işyeri hekimlerinin dinlenmesiyle başladı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ilk olarak müşteki avukatları, madende yapılan bilirkişi incelemelerinde, Soma Kömür İşletmeleri'nde çalışan personelin yer almaması talebinde bulundu.

'OCAKTAKİ ÇALIŞMALARI ŞİRKET VE TKİ YAPMASIN' TALEBİ

Müşteki avukatlarından Denizer Şanlı, "Madende yapılan sondaj çalışmalarının, kazanın birinci sorumlusu şirket tarafından yapılması delil güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Ayrıca Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) de çalışmaları takip etmesi başlıbaşına sorun;onların üzerine de soruşturma var ancak yargılama yok. Biz bu çalışmaların, ilgili bilirkişiler tarafından yapılmasını istiyoruz. Maden ocağındaki çalışma daha yeni başladı, bir an önce durdurulmasını istiyoruz. Sondaj çalışmalarının, bilirkişi gözetiminde ve onların tarafından yapılması yönünde ara karar verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu. Sanık avukatları ise talebin uygun olmadığını söyleyerek reddini istedi.

'KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ OLMADI'

Duruşmaya, iddianamede ismi tanık olarak geçen işyeri hekimlerinden Dr. Ayanoğlu'nun dinlenmesiyle devam edildi. İş sağlığı ve güvenliği alanında da görev yapan Ayanoğlu, bu anlamda ocakta bir bilgilendirme toplantısı yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya, istenmeyen durumlardan dolayı ertelemek zorunda kaldıklarını söyledi. Ocakta son zamanlarda herhangi bir sebepten dolayı rahatsızlanma sayısının artmadığını dile getirerek, herhangi bir karbonmonoksit zehirlenmesinin de yaşanmadığını sözlerine ekledi.

Ayanoğlu'nun ardından, Dr. Soyer dinlendi. Soyer, ocakta işçilerin kendisine genellikle mevsime bağlı hastalıklar, baş ağrısı ve mide bulantısı şikayetleriyle başvurduğunu, herhangi bir karbonmonoksit zehirlenmesi şüphesinin hiçbir zaman yaşanmadığını ifade etti. Teşhis koyma yetkisine sahip olduğunu ve gerekli durumlarda işçileri devlet hastanesine sevk ettiklerini söyledi,

'DAHA ÖNCE CİLT HASTALIĞI OLDU ANCAK SEBEBİ BULUNAMADI'

Sanık avukatlarının, işçilerde hiç kızarıklık ve cilt rahatsızlığı yaşanıp yaşanmadığını sorması üzerine Dr. Soyer, şöyle cevap verdi: "Cilt rahatsızlıkları, kazadan bir yıl önce oldu. Yaklaşık iki ay sürdü. Hemen devlet hastanesinden uzman doktorlarla görüştük. Sağlık Bakanlığı vasıtasıyla uzmanlardan heyet oluşturuldu. Ocağa indik, işçilerden numune aldık, değerlendirildi ancak hiçbir sonuca ulaşılamadı, sebebi bulunamadı."

Tanıkların dinlenmesi sırasında bazı aileler, doğruları söylemeleri gerektiğini ve eşlerinin daha önce zehirlendiğini iddia etti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya saygısızlık yaptığı gerekçesiyle birkaç kişinin dışarıya çıkmasını istedi. Aileler ise, "Acımız var, içimiz yanıyor. Davamızı savunmak için buraya geliyoruz, siz bizi çıkarın." dedi.

DAVAYI CHP'Lİ MİLLETVEKİLLLERİ DE TAKİP ETTİ

Davayı, İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını Önleme Komisyonu üyeleri CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de takip etti.

Duruşmaya öğle arası verildi. CİHAN
<< Önceki Haber İşyeri hekimi: Madende herhangi bir karbonmonoksit zehirlenmesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER