İzzet Özgenç: Melih Gökçek suç işliyor, mülki idare görevini yerine getirmiyor


Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin verdiği karar sonrası Ankara Bulvarı'nın trafiğe kapatılması ile ilgili açıklamada bulundu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın suç işlediğini belirten Özgenç, Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığı'nın görevini yerine getirmediğini kaydetti.

Özgenç, Twitter hesabından konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı suç işliyor ve işlemeye devam ediyor. Edindiğimiz bilgiye göre, Ankara'nın belli bir bölgesine ilişkin olarak yapılan imar planı, idare mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, bu iptal kararını 'uyguluyorum' gerekçesiyle imar planı iptal edilen bölgedeki belirli yolları trafiğe kapatmıştır ve halen de kapalı tutmaya devam etmektedir. Bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve hatta suç teşkil ettiğini öncelikle ifade etmem gerekir.

Bir bölgeye ilişkin imar planı iptal edildiğinde, iptal edilen plan çerçevesinde inşası tamamlanan bina ve tesislerin hukuki durumu bu iptal kararıyla plansız kalan bölge ile ilgili olarak yapılacak olan yeni imar planı ile belirlenir. Bir bölge ile ilgili imar planının iptal edilmesi halinde, bu bölgenin hukuki durumu iptal edilen planın ilga ettiği önceki plana göre belirlenemez. Bir planın iptal edilmesi, iptal edilen planın ilga ettiği önceki planın tekrar yürürlüğe girmesini sağlamaz. Planın iptal edilmesiyle, daha önce bir planı olsa bile, bölge plansız hale dönüşür. Planın iptal edilmesiyle hukuki durumu belirsizleşen bölge ile ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken iptal kararında belirtilen gerekçeleri dikkate alarak bölge ile ilgili yeni bir imar planı hazırlaması ve yürürlüğe koymasıdır.

ANKARA VALİLİĞİ VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEMEKTEDİRLER

Yeni bir imar planı yapılmadan, iptal edilen imar planı yürürlükte iken bu plana uygun olarak yapılan yolların trafiğe kapatılmasının hiçbir hukuki izahı olamaz. Bu uygulamanın siyasi bir izahının olması, hukuken meşruiyetini sağlamaz. Buna rağmen söz konusu yolların trafiğe kapatılmasıyla suç işlenmekte ve kapalı tutulduğu sürece de suç işlenmesine devam edilmektedir. İdarenin önemli bir görevi de suç işlenmesini önlemektir. Bu uygulama karşısında duyarsız kalan Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığı görevini yerine getirmemektedirler.

Açıklama yapılmasını uygun görmediğimiz söz konusu yolların trafiğe kapatılmasıyla hangi suçların işlendiği hususunda, ihtiyaç duymaları halinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgi verebiliriz."Melih-Gokcek-suc-isliyor-mulki-idare-gorevini-yerine-getirmiyor-1861196.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber İzzet Özgenç: Melih Gökçek suç işliyor, mülki idare... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER