Japon deprem uzmanı, İstanbul için en kötü senaryoyu açıkladı

Sıklıkla Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatan uzmanlardan gelen uyarılar sürüyor. Son olarak Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, önemli uyarılarda bulunan isim oldu. Moriwaki, katıldığı yayında hangi illerde büyük deprem beklediği konusuna değindi.

SHABER3.COM

Deprem uzmanlarından peş peşe uyarılar gelirken, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den ise endişelendiren açıklamalar geldi. Moriwaki, katıldığı CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamalarında, büyük deprem beklediği iller ve olası İstanbul depreminin boyutu da başta olmak üzere bazı konulara değindi. İşte Moriwaki'nin açıklamaları!

"TÜRKİYE'DE ÇOK DEPREM YOK DİYE GÖRÜYORDUM"

"Doğu'dan Batı'ya birçok ilde depremlerin yaşanması neyin habercisi?" sorusunu yanıtlayan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Ben de 32 senedir Türkiye'de çok deprem yok diye görüyordum. Ama 3 sene önce Silivri'de bir cami yıkıldı. Elazığ'da 2 kere oldu. Elazığ'dan sonra Ege taraflarına gitti. Manisa, Muğla, İzmir... Ondan sonra Kahramanmaraş ve Hatay. Bu 3 senede çok hareketli" dedi.

Yoshinori Moriwaki, "Türkiye'nin genel olarak 6 tane levhası var. Anadolu levhası, Afrika levhası ve Arap levhası var. Bu kırmızı koyu kısım fay hattı. Doğu Anadolu fay hattı uzun zamandır kırılmadı, deprem yoktu." şeklinde konuştu.

Japon deprem uzmanı, "Sadece Doğu tarafları değil Ege tarafının Batı Anadolu fay hattının olduğu yerde ara ara verebilir. Bu Kuzey Anadolu fay hattının 1939 Erzincan... Doğu'dan Batı'ya sıra sıra geldi." diye de ekledi.

"KONYA CİVARINDA DİSK AZ"

Konya'da yaşanan depremlerle de ilgili konuşan Moriwaki, "Konya civarında disk az. Türkiye'nin 93 diski var. Sadece yüzde 7 Konya civarında yok diye söylüyordu. Ama bu genel olarak tamamen biriktirdiği için birazını atmaya çalışıyor bu 3 senede. Özellikle Doğu Anadolu fay hattı." ifadelerini kullandı.

MORIWAKI'NİN BÜYÜK DEPREM BEKLEDİĞİ İLLER

Moriwaki, "Türkiye'de şu anda büyük deprem üretme, yani büyük depremin olması beklenen yerler neresi?" şeklindeki soruya ise şöyle yanıt verdi:

"4 tane var. Birinci; Doğu Anadolu fay hattı, Elazığ, Maraş, Hatay. Türkiye her zaman domino taşı gibi sıra sıra geliyor. Kuzey Anadolu fay hattı da böyle ve Doğu Anadolu fay hattı da aynı. O zaman bu Hatay'da sonra Suriye tarafında. Öbürü, Kıbrıs tarafına gidiyor, yani denizin içindeki.

Denizin içinde deprem oluyorsa tsunami oluyor. Küçük deniz için 1 metre gibi bir değer söylenebilir, en kötü senaryoysa 3 metre diye söyleyebilirim. Deprem bittikten sonra biraz yukarıya gideceksiniz. İkinci olarak; Elazığ'dan önce Bingöl. Muş, Bitlis, Van'a kadar.

Üçüncü; İzmir... Muğla'dan sonra İzmir'de deprem oldu. 17 tane bina çöktü. Ama o deprem İzmir'in kendi fay hattı değil. Ege Denizi'ndeki adanın depremi. İzmir kendi fay hattını kırmadığı için gelebilir diye söylüyorum. Marmara'dan önce de gelebilir. Ama 7'den fazla beklemiyorum 6 - 6.5 gibi söylüyorum.

Dördüncü bölge olarak; Marmara... Kuzey Anadolu fay hattı İzmit'ten sonra kuzey ve güney kolu var. Güney kolunda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var."

OLASI İSTANBUL DEPREMİYLE İLGİLİ KONUŞAN JAPON UZMAN: "BU EN KÖTÜ SENARYO"

Olası İstanbul depremiyle ilgili de konuşan Moriwaki, "Kabaca söylüyorsak 8 tane ayrı ayrı fay hattı var. Silivri tarafı daha tehlikeli olabilir. Burada 6.8 olabilir. Birkaç tane de 7 olabilir. Çok az ihtimal ama tamamen bir kerede kırıyorsa, bu en kötü senaryo, Erzincan depremi gibi 7.9 bir deprem olabilir. Çok az ihtimal ama bu olabilir. Bunun için hazır olmak lazım." diye konuştu.
<< Önceki Haber Japon deprem uzmanı, İstanbul için en kötü senaryoyu... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER