Kadın hakları için motosikleti ile 38 şehre gitti, 9 bin kilometre yol yaptı


Kadın haklarına vurgu yapmak, Türkiye'nin güvenilir olduğuna işaret etmek için motosikleti ile yola koyulan Gülşah Merve Yüksel (21), 40 günde 38 şehri dolaştı. Toplam 9 bin kilometre yapan Yüksel, turunu kadınlara armağan etti.

Maltepe Üniversitesi Zihinsel Engelliler Öğretmenliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Yüksel, yolculuğu esnasında pek çok kadınla görüşme imkânı buldu.

Turunu tamamlayan Yüksel, İstanbul'da bir grup tarafından coşkuyla karşılandı. Yüksel, "Türkiye'nin beni bağrına basacağından emindim. İnanılmaz bir ilgi ile karşılaştım. Yola çıkarken amacım kadınların her alanda yaşadığı istismarlara, baskılara dikkat çekmekti. Kadınlar gerek çalışma hayatında gerekse evde özel hayatlarında sürekli baskı ve istismarlar ile karşılaşıyor. Bu bazen bir cinsel taciz olarak, bazen baskı olarak, bazen ikinci sınıf insan muamelesi olarak karşımıza çıkıyor. Daha çocuk yaştan itibaren baskı altında ve hep bir korku ile yetiştiriliyor kızlarımız. Oysa kadının özgürleşmesi, kendine güvenen bir birey olması daha çocukken başlayan bir süreç. Ne kadar kendine güvenen bireyler yetiştirilirse o kadar özgür olmak mümkün oluyor. Cesaret de kendi ayakları üzerinde durabilme yeteneği de burada başlıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kadınların ciddi sorunları olduğunu anlatan Yüksel, şöyle devam etti:

"Yaşanan istismarların çözümünün toplum farkındalığının yükselmesi ile mümkün olacağını düşünüyorum. Öncelikle amacım bu topraklarda yaşayan kadınlara elimden geldiğince ulaşarak ve bu toprakları gezerek sesimi duyurmaktı. Ben inanıyorum ki kadınlar kendilerinin farkına varırsa ve yeterince bilinçlenirlerse bu sorunların çözümü daha da kolay olacaktır. Ben Türk kadınının gücüne inanıyorum. Bu inançla çıktığım yolda 38 şehri karış karış gezerek İstanbul'a ulaştım. Türk kadınının cesaretini , istediğinde neleri başarabileceğini hem kendi ülkeme hem de tüm dünyaya gösterdim: Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu, bir kadının tek başına özgürce dolaşabileceğini kanıtladım. Umarım Türkiye imajına bir nebze de olsa bir katkım olmuştur. Asıl amacım Türk kadınına cesaret vermekti. Kadınlardan o kadar çok mesaj aldım ki… Sıkıntılarını, dertlerini, hayallerini benimle paylaşmak isteyen onlarca kadın var, hepsi ile tek tek yazışıyor ve iletişim kuruyorum. Hepsi kendilerine güç verdiğimi söylüyor. İçlerinde benim duyduğum özgüveni barındırmalarını istiyorum. Amacım ileri ki dönemde kadın platformlarıyla ortaklaşa projelerde yer almak."

Yüksel hedeflerini turunu kitaplaştırmak ve dünya turuna çıkmak olarak açıkladı.

Gülşah Merve Yüksel'in yolculuğunu destekleyen Yamaha Motor Türkiye'nin Satış Müdürü Nihat Çadırcı ise "Türkiye'nin Gülşah gibi özgür ruhlu, keşfetmeyi seven, ideallerinin peşinden koşan insanlara ihtiyacı var." dedi.

Türkiye'de motosiklet kullanan kadın oranının yüzde 3 olduğunu bildiren Çadırcı, şunları kaydetti:

"Yamaha Motor Türkiye genel kullanımı arttırmak için çalışırken bir yandan da kadınları cesaretlendirmek ve motosiklet kullanımına yöneltmek için projeler üretiyor. Bu amaçtan hareketle Gülşah Merve Yüksel'i destekliyoruz. Ayrıca farklı projelerimiz de var. Örneğin eğitim amaçlı kurduğumuz Yamaha Riding Academy'de yıl içinde de kadınlara yönelik ücretsiz motosiklet sürüş eğitimleri veriyoruz. Motosiklet de en az otomobil kadar güvenli ve kullanımı daha keyifli. Kadınların güven konusunda çekinceleri olduğu için biz eğitimlerimizde ağırlıklı bu konuya eğiliyor ve onları cesaretlendiriyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Kadın hakları için motosikleti ile 38 şehre gitti, 9... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER